”Det finns ingen anledning att välja något annat än open source – någonsin”
Hem Reportage ”Det finns ingen anledning att välja något annat än open source – någonsin”

”Det finns ingen anledning att välja något annat än open source – någonsin”

Publicerat av: Redaktionen
Jimmy Sköldberg, Red Hat

Jimmy Sköldberg, chef Red Hat Norden.

IT-Kanalen träffade systemintegratören Red Hat och partnern R2M för ett samtal om öppen källkod. Det var en snudd på smärtsamt ljus bild som målades upp.

Mannen på andra sidan bordet talar lågt. Men med stort självförtroende. Han tvekar sällan och hans svar är positiva i så hög grad att de emellanåt låter för bra för att vara riktigt sanna. Men siffror och marknadens utveckling tyder på att han håller sig inom rimlighetens gränser.

Mannen heter Jimmy Sköldberg och är nordenchef på Red Hat.

Vi träffas tillsammans med partnern R2M och har just talat om utvecklingen för open source i allmänhet, för Red Hat givetvis i synnerhet. Jimmy och R2M:s vd John Thorburn har genomgående använt ljusa färger när de målat bilden.

– Vi har en årlig tillväxt på 20-25 procent hos Red Hat, ännu mer i Norden, säger Jimmy.

Vad tror du framgången beror på?
– Det är klart att om man har den mest innovativa utvecklingen just nu inom open source, som i sig är den mest innovativa, dynamiska modellen – det är ju hundratusentals människor som sitter och utvecklar varje dag – och man har en attraktiv kommersiell modell och partnerskap för leverans, då finns det ju ingen anledning att välja något annat. Varför skulle man någonsin göra det? svarar Jimmy.

Ett självförtroende av granit, sa Bull.

Fanns ingen organisation

R2M, som nyligen nådde högsta partnerstatus hos Red Hat, håller självfallet med. John påpekar att de alltid jobbat med lösningar baserade på öppen källkod. Men för tiotalet år sedan handlade det om komplement till proprietära system och det fanns ingen organisation eller support bakom. ”Man hittade grejer på nätet och körde …”

Nu är det andra bullar. Nu är de alltså partner till Red Hat, den största leverantören inom open source, som köper in proprietär teknologi, utvecklar den och integrerar den med sina befintliga lösningar och gör den tillgänglig – som open source. Det har man gjort under flera år och det fortsätter man med. Och inte minst har man support på produkterna – det är där affären görs – och en god andel presales-resurser som stöd för sina partner.

Så även om en och annan möjligen i första hand förknippar Red Hat med Linux ser allt fler att det är en leverantör för ”hela företaget”, som Jimmy säger.
– Idag jobbar vi inte med teknik i första hand, vi arbetar med att förändra processer hos företag och genom att standardisera och förbilliga ge företag mer pengar över till att utveckla verksamheten, säger han.

”Förbilliga” är månne inte ett ord som copywritern hos kommunikationsbyrån skulle valt, men en stor del av framgångarna för öppen källkod handlar just om detta: att det bli billigare. Och därmed enklare, för såväl leverantörer som partner.
– Det är ju lättare att övertyga en grupp investerare med en lägre kostnadspost, konstaterar John.
– Det är ju så att projekteringskostnaden är ungefär densamma oavsett om du väljer en proprietär lösning eller en lösning baserade på öppen källkod. Men sättet att ta betalt sedan skiljer ju, förklarar han.

Fångade i en rävsax

Red Hat har som bekant en supportavtalsmodell där kunden betalar löpande så länge de har behov av det. Medan traditionella leverantörer är lite ”fångade i en rävsax” med sin affärsmodell baserad på licensavgifter, säger John.

Fångade i en rävsax?
– Många av de traditionella leverantörerna ser ju att öppen källkod är något som växer oerhört snabbt och ger sig också in i det. Men hela deras affärsmodell är ju uppbyggd på att ta betalt för licenser och de kan liksom inte växla det över en dag, för då har de inga intäkter på ett år.

Så den lägre kostnaden för det som är hardcore it innebär alltså att det blir mer pengar över till sådant som är viktigt för företag, bland annat att effektivisera sina processer. Det är en av drivkrafterna bakom den kraftiga ökningen för öppen källkod, tror Jimmy.

Men tittar inte alla leverantörer på just affärssidan idag?
– De klassiska proprietära leverantörerna tycks segla iväg åt andra håll. Antingen är det databaser eller också är det outsourcing eller ERP-system, eller också ’bara’ virtualisering, säger han.

– Det är få om ens någon som fokuserar med rätt kraft på det vi kallar business transformation. Då menar jag att fokusera på förändringsarbetet, processarbetet hos kunden. Så att kunden faktiskt förbättrar processerna och sin infrastruktur.

Så säger Jimmy hos Red Hat. Jag ber sällskapet runt borde leta efter en mörkare pensel, peka på utmaningar för öppen källkod, för Red Hat. Det är svårt. Jimmy hävdar att han inte kan hitta någon. Inte heller John på R2M. Nå, kanske en sak, säger han sen.
– Fast det är snarare en potential, nämligen att utveckla färdiga mönster eller lösningar, så att man kan komma ut till en kund som exempelvis kör Salesforce och integrera det med deras interna ordersystem utan att behöva utveckla lösningen från grunden.

Färdiga lösningar saknas

Det är något som kommer att växa fram hos såväl partner som Red Hat själva tror han och pekar på en lösning de redan gjort. Det är en så kallad SHS-nod (spridnings- och hämtningssystem) som används för att binda ihop landsting och privata vårdgivare med Försäkringskassan och flera olika försäkringsbolag.

Så kommer också Jimmy på något. Nämligen den stora så kallade installerade basen av proprietära lösningar.

– Där är det inte bara att rulla in öppen källkod [och slänga ut det gamla]. Det tar lite längre tid, säger han.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>