Det flexibla kontorslandskapet

Under de senaste fem decennier som gått så har våra kontorsmiljöer förändrats radikalt. Vi har gått från slutna singelkontor via mindre grupprum till öppna miljöer utan direkta begränsade väggar. Alla dessa platser har dock haft det gemsamma att vi alltid har gått till ”vår plats” en plats som befunnit sig på samma fysiska lokalitet oavsett hur våra kontor sett ut i övrigt.

Men med teknikens frammarsch har vi under senaste cirka fem åren påbörjat ett helt ny kontors- eller arbetslandskapsera. Allt fler företag går nämligen ifrån den traditionella platsen och har istället infört vad som kan kallas för flexibla arbetsplatser. Detta är kompletta arbetsplatser som vem som helst kan använda och jobba ifrån, så länge de har ett konto.

Tekniken eller principen som sådan är inte alls ny, utan introducerades för länge sedan genom att vi loggade in med våra konton mot en server som laddade våra inställningar och program, allt oberoende på var vi befann oss rent fysiskt. Det som däremot gjort att de öppna, flexibla, arbetsplatserna slagit igenom just nu beror främst på två saker:CoWorking - kopia

 • Den första är direkt kopplad till BYOD, Bring Your Own Device, fenomenet. I och med att allt fler företag började tillåta att anställda använda samma enhet både på jobbet och privat så minimerades behoven av en ”egen” fast dator på kontoret. Dessa byttes istället mot tomma dockor där de anställda kan ansluta sin laptop eller hybridlösning.
 • Den andra delen är molnet. Med molnets intåg så får vi en form av serverlösning även om vi inte är uppkopplade mot en traditionell kontorsserver. Molnet blir här den sammanhållande länken som gör att vi, oavsett varifrån vi jobbar, bara behöver en dator med internetanslutning för att komma åt våra privata filer, inställningar och program. Allt ligger nämligen sparat och synkat i molnet.

  Anderas-Microsoft - kopia
  Andreas Wingren, PR Manager på Microsoft

Ett företag som ligger i framkant när det kommer till obundna arbetsplatser är Microsoft som på kontoret i Kista sedan flera år har en kombination av fast och flexibla platser. Andreas Wingren, PR Manager på Microsoft, berättar…

Utvecklingen går mot att det du gör blir mindre bundet av platsen du gör det på. På Microsoft strävar vi efter att erbjuda tjänster och produkter som hjälper dig nå dina mål – oavsett vilka de är. Att vi numera kan arbeta direkt från mobilen låter oss ta kontroll över våra liv och arbeta hur, var och när vi vill.

Klas Hammar-microsoft - kopia
Klas Hammar, affärsområdeschef för Windows och Surface på Microsoft

Just den mobila aspekten av den flexibla arbetsplatsen är något som även Klas Hammar, affärsområdeschef för Windows och Surface på Microsoft Sverige, vill lyfta fram.

 • Med nya Windows 10 Phone och tjänsten Continuum behöver användare i princip bara ta med sig sin mobil till jobbet eller på resan. Allt material, alla program och alla inställningar för att ansluta och arbeta mot valfri arbetsplats finns redan inbyggt i mobilen. Detta kommer att bli nästa naturliga steg i utvecklingen och delvis ersätta tankarna kring tidigare BYOD.

Större steg

Nu stoppar så klart inte utvecklingen här utan flera företag planerar redan för vidare utveckling och än mer ökad flexibilitet vilket i förlängningen ska stimulera till ökad produktivitet. På en global nivå är Dell av de ledande aktörerna inom denna filosofi och utan att binda oss vid några exakta siffror så finns tanker inom Dell att anställda inom företaget fram till 2020 ska kunna tillbringa dryga 20 procent av sin arbetstid på valfri plats. Detta ses även som ett led i att skapa bättre och intressantare arbetsförhållanden.

Dell har även på flera av sina större kontor skapat en form av universella kontorsplatser där även kunder eller partner som är på besök kan ansluta egen utrustning och direkt fortsätta jobba. På detta sätt får de tillgång till en komplett infrastruktur och kan fortsätta vara produktiva under den tid som annars kanske bara fördrevs med att vänta.

Nästa steg

Nu är det inte bara stora företag som har denna målsättning och en av de snabbast växande trenderna runt om i världen just nu är olika lösningar för så kallad CoWorking space. Detta är lite av vad internetcaféerna en gång i tiden var men att fokus nu flyttats till ren produktivitet. Grunden i detta koncept vilar på två delar;

 • Den första handlar om att merparten av enmansföretagare inte vill sitta själva och jobba då produktiviteten är högre när man befinner sig på en alternativ arbetsplats jämfört med att sitta hemma.
 • Den andra delen handlar om att allt fler av oss reser allt mer, både privat och inom jobbet och när vi är borta vill vi ändå på ett enkelt men effektivt sätt kunna fortsätta vårt arbete och ha tillgång till de fördelar som ett kontor har.

Det är precis här som CoWorking space företagen kommer in. De erbjuder antingen en fast eller en flexibel arbetsplats dit du kan gå när det passar dig. Här finns skrivbord, stolar, internet, skrivare, pentryn, gemensamma mötesrum med mera och dessutom får du möjlighet att bolla idéer med andra i samma situation som du själv.

KalmarCC - kopiaVi besökte ett av de företag, eller rättare sagt ekonomisk förening, som växer snabbast inom denna genre i form av Kalmarföretaget KalmarCo där vi mötte en av grundarna Martin Rosén. Deras vision är att skapa det ultimata kontorshotellet, i form av en social mötesplats för kreativa entreprenörer där hyresgäster arbetar med allt från Energifrågor och Filmproduktion till Bokförlag eller startupverksamhet och de har redan hunnit med att locka celebra besökare i form av bland annat Prins Daniel och Spotifygrundaren Martin Lorentzon.kalmarCC2 - kopia

 • Hos oss uppmanar vi alla att ta hjälp av grannen, bolla idéer tillsammans och hålla events i lokalen. Det kan vara allt från Afterworks, föreläsningar, workshops mm där kraften av en gemenskap når längre än av respektive individ skulle nå själv. I många fall blir effekten av 1+1 inte bara 2 eller 3 utan snarare 5 eller 6. Det vill säga synergieffekterna är enorma.
 • Vi kombinerar fasta hyresgäster med att hyra ut kontorsplats dag och veckovis. På det senare alternativet har vi ett mycket bra exempel på en australiensare som släktforskade i Sverige. Under sin tid här kom han på en affärsidé och behövde en plats att dra igång detta ifrån. Tack vara våra resurser så lyckades han via Kick-strater ordna sina första dryga 6000 dollar från vårt kontor.

 

Deskmags - kopiaSer vi det från ett redaktionellt håll så är det väl kanske just en mix av ovanstående lösningar som vore lite av den ultimata framtida kontorsplatsen. Att vi till att börja med har flexibla platser på arbetet för att på detta sätt skapa en större dynamik och dra mer nytta av varandras kompentenser. Detta kan sedan utvecklas med olika former av gästplatser för kunder, besökare eller partners och som sista steg så skulle företagen kunna ha fasta avtal med olika CoWorking spaces runt om i världen. På detta sätt skulle den perfekta mixen av arbete och frihet kunna uppnås. Eller för att sammanfatta det flexibla kontoret med ett uråldrigt citat;

“There is nothing permanent except change.”

Post Comment