Det går visst att göra något åt jämställdheten och kompetensbristen inom IT
Hem KVINNOR INOM TECH Det går visst att göra något åt jämställdheten och kompetensbristen inom IT

Det går visst att göra något åt jämställdheten och kompetensbristen inom IT

Publicerat av: Redaktionen

[KVINNOR PÅ KANALEN] Att det råder kompetensbrist inom IT-branschen är inget nytt. Och med jämställdheten är det ännu sämre ställt.

Det är dags att sluta prata om problemet och istället gör något åt det konkret. Det anser Åsa Edman Källströmer, VD på TNG, rekryteringsföretaget som nyligen startat IT-projektet Java4women för att positivt bidra till att möta kompetensbristen och jämställdheten inom IT.IT-Kanalen.se

Hur många pratar inte om att det behövs fler kvinnor inom IT-yrket, att åldersdiskrimineringen diskvalificerar oerhört kompetenta personer och att personer med utländsk bakgrund skulle kunna prestera fantastiska resultat om de bara fick en chans? Om IT-Sverige ska lösa kompetensbristen och förbättra jämställdheten i branschen måste vi göra något konkret, utmana våra egna fördomar och hitta nya vägar – nu! Inte bara prata om det i konferenssalen.

TNG tog nyligen saken i egna händer och ett steg närmare för att hitta en lösning. De är nämligen övertygade om att det finns en stor mängd outnyttjad potential om man bara vågar öppna ögonen och leta på nya ställen, utanför de traditionella nätverken. Att alltid välja samma-lika leder bara till en sak – en krabbgång – av den egna företagsutvecklingen. Vill du lösa kompetensbristen och samtidigt öka mångfald och innovation i ditt företag krävs det nya sätt att rekrytera. TNG startade därför IT-projektet Java4women.

Det går att vara del av lösningen för att minska kompetensbristen
De vill vara en del av lösningen och möta kompetensbristen samt öka jämställdheten i branschen. Under fyra månader utbildar TNG, i samarbete med partners, 20 kvinnor att programmera i Java. Kvinnorna kommer från 11 olika länder och är mellan 30-55 år. Personer som tidigare var arbetslösa, trots ofta gedigen akademisk bakgrund och erfarenhet. Många har tidigare valts bort på felaktiga grunder som bygger på fördomar och magkänsla.

TNG hittade dem genom att vända på rekryteringsprocessen och göra objektiva urval som bygger på fakta med digital teknik som kan mäta framtida arbetsprestation, begåvning och personlighet. Något som enligt vetenskapen också har högst validitet för att påvisa framtida arbetsprestation. De utbildas till juniora javautvecklare, men med tidigare arbetslivserfarenhet, rätt begåvning och en hög motivationsgrad kommer de snabbt att sätta sig in i framtida arbetsuppgifter och excellera.

Om man ska lösa kompetensbristen inom it-branschen krävs det att som företag vågar utmana invanda mönster och tänka nytt. Företagen behöver utmana sig själva och ta ett större ansvar för att lösa problemet. Det går att hitta talanger med potential utanför de traditionella nätverken. Det är vi på TNG ett levande bevis på, tillägger Åsa.

Så här gick det till när vi rekryterade 20 kvinnor från 11 olika länder:
Istället för att titta på det som de flesta tittar på när de rekryterar utvecklare (CV, ingenjörsutbildning, arbetshistorik, hett varumärke etc.) valde vi på TNG att använda vår fördomsfria kompetensbaserade rekryteringsmetod.

Den är vetenskapligt baserad och går ut på att testa förstgällande begåvning, personlighet och tekniska färdigheter och fråga sen. Vi tittade inte på deras CV eller tidigare erfarenheter förens långt senare i processen, vilket gjorde att deras potential som kodare stod i fokus. En potential som tidigare gått till spillo.

Vi gav dem en chans och genom denna process valdes 20 mycket kompetenta kvinnor ut, talanger som tidigare valts bort på felaktiga, och ibland diskriminerande, grunder. De kommer nu under 16 intensiva veckor läsa mer programmering än vad man normalt gör under en hel ingenjörsutbildning. Med deras tekniska förkunskaper, rätt begåvning och personlighet utifrån arbetsgivarnas förväntningar så är de ett mycket välkommet tillskott i IT-branschen.

Kompetensen finns bara man vill se den. Och det gör att man hittar nya oväntade talanger, som våra Java4women deltagare. Motiverade talanger som här och nu bidrar till mångfald, jämställdhet och innovation i IT-Sverige, avslutar Åsa.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00