”Det här blir storsäljaren i segmentet”

Zyxel visar stolt upp en ny NAS-server. Den ska vara tystare än föregångaren, enklare att hantera – och snyggare. Och även om NAS knappast är begreppet som får konsumenten på fall kanske ”ditt eget privata lilla moln” funkar.

Om du inte säljer NAS:ar för hemmabruk borde du göra det. Tillverkarna står på rad för att förse dig med produkter och konsumenter kliar huvud över var de ska göra av alla fotografier och videoklipp som snabbt fyller datorns hårddisk.

Utöver själva lagringskapaciteten finns ett annat argument: integritet. Medan många är nöjda med att lägga sin information hos webbtjänster som Google Drive eller Microsoft Onedrive (tidigare Skydrive) börjar allt fler resa frågetecken kring integriteten. Vem kan egentligen se dokumenten och övrigt material som läggs i molnet?

Med en NAS får kunden ett eget, högst privat litet moln. Nå, tillverkare som WD, Synology, Netgear, Seagate, Buffalo, D-link och åtskilliga fler har insett det här och utbudet av modeller är digert.

Zyxel NSA-325v2Från Zyxel kommer en modell som bolagets nordiske marknadschefen Petter Svensson Spector hoppas ska bli storsäljaren i segmentet NSA352v2. Han backar upp sin förhoppning med den inte så ovanliga kombon pris och prestanda.

– Den kan mäta sig med lite dyrare produkter rent prestandamässigt, så att exempelvis fler användare kan spela upp innehåll från den samtidigt utan att det laggar. Och prispunkten på strax över 1000-lappen gör att vi ser det här som en given storsäljare.

Zyxel har inte varit särskilt synliga i NAS-segmentet, men de har faktiskt haft produkter där sedan 2007. ”Fast då var vi kanske lite tidiga…” funderar Petter Svensson.

Petter Svensson Spector, nordisk marknadschef Zyxel.
Petter Svensson Spector, nordisk marknadschef på Zyxel.

När NAS sedan lyfte för ett par år sedan hade man inga konkurrenskraftiga produkter, säger han. Men nu har man alltså hittat rätt, tror den nordiske marknadschefen.

Så vad gör det här till en vinnare? Jämfört med den förra modellen i samma serie har det blivit lättare att plocka ut och sätta i diskar och den fungerar med både 2,5- och 3,5-tumsdiskar.

– Lådan är mycket bättre också, med en högre kvalitetskänsla. Den aspekten ska inte underskattas, kunder som köper den här typen av produkter vill gärna att de ska kännas stabilt. Men priset är det som kommer att göra att den attraherar den breda massan, säger Petter.

NSA352v2 är alltså en NAS med plats för två diskar, den kan spela upp mediainnehåll på en rad enheter, så länge de följer DLNA-standarden, och har mjukvara för att hantera säkerhetskopiering. Bland annat.

Enheten beräknas hamna på knappt 1 200 kronor i slutkundspris och du hittar den hos Also, Captech och Ingram Micro.

Funktioner i sammandrag (ur pressmeddelande):

  • Snabb och enkel backup med ett knapptryck, med USB 3.0
  • Två USB 2.0-portar
  • Gigabit ethernet
  • Kensington-lås
  • Strömma foton, musik och video till DLNA-enheter

 

 

Post Comment