Hem NyheterAI Det här måste du veta om AIOps

Det här måste du veta om AIOps

Publicerat av: Redaktionen

”Vi gör din IT-hantering enklare”.

Hur många IT-leverantörer har inte lovat det – och inte levt upp till löftet alls?

Enklare, mer lätthanterliga och därmed billigare IT-lösningar är och förblir alla IT-leverantörers heliga graal.

Men frågan är om inte ”Artificial Intelligence for IT Operations”, AIOps, faktiskt kan leva upp till det löftet.

Rätt använt kan AIOps hjälpa ett företag att behålla sin flexibilitet även under arbetstunga perioder, vilket i sin tur leder till en högre innovationstakt och ett stabilt stöd för digital förändring. Alltså: enklare IT-hantering, mindre administrativt kringarbete – utan att kompromissa med kvalitet.

Men vad är AIOps? Hur fungerar det?

Det här måste du veta om AIOps 2

Fredrik Arveskär, regionchef för Norden och Benelux, Infinidat

Enkelt uttryckt kan man säga att AIOps är ett angreppssätt som kombinerar automation med analys och någon form av artificiell intelligens. Det kan vara machine learning eller deep learning. Med andra ord: AIOps samlar in, analyserar och använder sedan data för att själv åtgärda eventuella IT-problem och se till att systemen fungerar som de ska för användarna. Mängden data är redan idag enorm och kommer att växa alltmer – ingen människa kan analysera den och anpassa verksamheten efter den.

Det här är ett skifte som kommer att förändra många arbetsroller på IT-avdelningar. Man kan jämföra med det skifte som den finansiella världen genomgick när man gick över från manuell handel till automatiserad sådan. Börsmäklaren stod inte längre på golvet med en telefonlur i vartdera örat – hen satt plötsligt framför en skärm och lät systemen göra grovjobbet.

Ett konkret exempel på AIOps-teknologi är Infinidats tjänst Neural Cache, som förstärker och förbättrar datalagring med en inbyggd intelligens. Med den kan man luta sig tillbaka och slappna av medan lagringen optimeras mer och mer ju längre tid som går. Självklart ingår hundraprocentiga SLA-garantier. Vi kallar det ”AI in the box”, eftersom det är en lösning som stoppas in i en lagringsplattform och sedan verkar där.

Men vi har även tagit det ett steg längre, i något vi kallar ”AI outside the box”. I korta ordalag är det en AIOps-lösning som fungerar i alla Infinidats miljöer. Med den lösningen får våra kunder IT-superkrafter och kan använda sig av prediktiva analyser, tidig problemdetektering och proaktiv support. Det är också möjligt att integrera med flertalet tredjepartsplattformar.

Detta i kombination med vårt konsumtionsbaserade prissättningssystem gör att vi faktiskt kan lova det IT-leverantörer har lovat sedan IT föddes: att göra er IT-hantering enklare. Betala bara för vad du verkligen använder, låt en AIOps-lösning stå för IT-hanteringen.

Framtiden är faktiskt här nu.

Fredrik Arveskär, regionchef för Norden och Benelux, Infinidat

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>