Det hetaste inom kylteknik
Hem KRÖNIKA Det hetaste inom kylteknik

Det hetaste inom kylteknik

Publicerat av: Redaktionen

[KRÖNIKA] Den svenska sommaren i år bjöd på flera kraftiga temperatursvängningar.

pasi-valimaa

Pasi Välimaa, Client Technologist på Lenovo Sverige

Och, om sanningen ska fram är väder och särskilt sommartemperaturer en ständig källa till samtalsämnen. Det får mig givetvis att fundera över temperaturreglering i en dator. Det är många komponenter och funktioner som ska rymmas på en liten yta. Och vi på Lenovo vill ju också hela tiden utveckla funktionalitet och prestanda utan att göra avkall på formfaktor, vikt och andra betydelsefulla parametrar.

Kylningen är en viktig fråga av flera olika aspekter. En kraftfull dator måste hålla en god temperatur för att förhindra överhettning. Men god kylning skyddar inte bara den bärbara datorn från att överhettas utan ser också till att användaren inte drabbas av värmerelaterat obehag. En dator som får arbeta i en bra temperatur ger också en bättre prestanda och livslängd.

För att optimera kylningen i Lenovos datorer har vi tagit fram en intressant teknik, Intelligent Cooling system.

Denna typ av kylning finns i alla ThinkPad-datorer och går i korthet ut på att en intern rörelsesensor och ett gyroskop tillsammans kan detektera när användaren har datorn i knät. Då kommer systemet gå in ett speciellt kylläge, som gör en marginell minskning av CPU-kraften men som också resulterar i att temperaturen sänks inuti datorn med upp till 15 procent. Eftersom fläkten inte behöver arbeta så hårt blir datorn också tystare.

För Lenovos X1 Yoga och X1 Tablet har tekniken också utökats med en funktion som känner av om enheten hålls i handen för att ge en bekväm och lagom tempererad användarupplevelse.

Pasi Välimaa, Client Technologist och ansvarig för företagsprodukter på Lenovo Sverige

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>