Hem NyheterInternet Of Things Digital bilförsäkring – Framtidens försäkring?

Digital bilförsäkring – Framtidens försäkring?

Publicerat av: Redaktionen

Vad en bilförsäkring är för något känner alla bilägare till.

Digital bilförsäkring - Framtidens försäkring? 3Det är förmodligen den tråkigaste utgiften du har som bilägare. Du betalar för något du hoppas att du aldrig behöver använda. Samtidigt är det en väldigt viktig del av bilägandet. För om olyckan är framme avgör bilförsäkringen hur mycket du får i ersättning.

Olika försäkrings omfattningar

Det finns tre stycken olika nivåer av bilförsäkring. Trafik-, halv- och helförsäkring. Trafikförsäkringen är det lägsta försäkrings omfattningen. Trafikförsäkring är något du måste ha enligt lag. Men många väljer att teckna halv- eller helförsäkring av flera anledningar. Har du en nyare bil som är värd mycket pengar bör du välja en helförsäkring för att försäkra dig om att du får den ersättning som krävs för att laga eller köpa en ny bil om du skulle vara med om en olycka.

Digital bilförsäkring vad är det?

På senare dar har en ny typ av bilförsäkring vuxit fram. Digital bilförsäkring eller betala-som-du-kör som den också kallas, är en “smart” bilförsäkring som baserar försäkringspremien på bland annat hur du kör. Du kan därmed i större utsträckning själv styra vilket pris du får på din bilförsäkring.

Hur sätt priset på en klassisk bilförsäkring?

Det finns såklart flertalet faktorer som vägs in när priset på bilförsäkring sätts. Faktorer som påverkar priset är bland annat, ålder på bil, ålder på förare och vart du som förare bor.

Äldre och erfarna förare får en länge försäkringspremie. Som vi kan se på grafen ovan faller premie priset ju äldre föraren blir. Hur kommer sig detta? Det finns naturligtvis fler svar på den frågan men, något man vet med säkerhet är unga oerfarna förare löper större risk att vara med om en olycka och därför får de personerna en högre försäkringspremie.

Så här svara Tomas Jonson VD på Insplanet på frågan om varför priset varierar mellan de olika åldrarna:
“Försäkringsbolagen har olika målgrupp strategier. Vilket också kan variera över tid beroende på hur deras befintliga portfölj ser ut mot vad de har för målsättning. Därtill har försäkringsbolagen olika syn på risk och även prissättningen av olika risker.”

Är digital bilförsäkring billigare?

Digital bilförsäkring kan bli upp till 50% billigare för lugna förare. Du betalar nämligen en fast avgift varje månad som är lägre än en vanlig bilförsäkring. Sen läggs det på ett rörligt belopp ovan på den fasta avgiften. De rörliga beloppet styrs av hur du som förare kör. Gör du många kraftiga svängar och hårda inbromsningar blir beloppet högre. Kör du kortare sträckor och lugnt blir beloppet lägre.

Digital bilförsäkring är inte något som passar alla. Kör du mycket långa sträckor och vet med dig att du gör många hårda inbromsningar och starka accelerationer. Då bör du välja en vanlig bilförsäkring.

Vem ska välja digital bilförsäkring?

Digital bilförsäkring lönar sig för den som tänker på miljön och kör klimatsmart. Du som planerar din körning och inte kör långa sträckor kommer belönas med lägre premie. Men appen gör mer än att bara ge dig längre premie. Du får även tips på hur du kan förändra din körstil för att köra mer klimatsmart. Vilket i det långa loppet hjälper både dig och din plånbok.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>