Digitalisering gör medarbetarna nöjdare
Hem NyheterUndersökningar Digitalisering gör medarbetarna nöjdare

Digitalisering gör medarbetarna nöjdare

Publicerat av: Redaktionen

Mer digitaliserade arbetsplatser har medarbetare som i högre grad säger att de är motiverade och som är mer nöjda med sitt jobb, visar en global studie från Aruba, ett företag inom Hewlett Packard Enterprise.

Digitalisering gör medarbetarna nöjdare 2De anställda uppger ofta att de är positiva till digitaliseringen och säger att tekniken är en orsak till att de är nöjdare med arbetsplatsen.
Studien frågade 7 000 anställda i 15 länder om i vilken utsträckning deras arbetsplats använder modern teknik och hur arbetet påverkas av detta. Undersökningen visar att av de som arbetar på mer digitaliserade arbetsplatser är 74 procent nöjda eller mycket nöjda med arbetet, till skillnad från bara 49 procent av de som jobbar på arbetsplatser som inte kommit lika långt i digitaliseringen.

Positiva attityder om digitalisering
Attittyderna till själva företaget var också mer positiva i de mer digitaliserade företagen. 73 procent av medarbetarna var nöjda med företagets kultur, vilket bara gäller 49 procent av de som arbetar på mindre digitaliserade arbetsplatser. Det var också 70 procent i stället för 49 procent som var positiva till balansen mellan arbete och fritid.

Medarbetarna ansåg också att digitaliseringen gjort att de gör ett bättre jobb. 65 procent av de som jobbar på digitala arbetsplatser menar att tekniken hjälpt dem att bli bättre på att utföra sitt jobb, medan bara 31 procent av eftersläntrarna var positiva. På de digitaliserade arbetsplatserna angav även 65 procent att de blir mer produktiva och 70 procent att samarbetet med kollegorna blir bättre med digitala hjälpmedel. Vilket kanske var anledningen till att så många som 78 procent var nöjda med arbetsmiljön.

Den positiva attityden till tekniken är genomgående i undersökningsresultaten, och så många som 97 procent menar att bättre teknik leder till en bättre arbetsplats. Många vill se mer, som exempelvis smarta kontor som automatiserar temperatur och ljus, röstaktiverad AV-teknik och företagsappar.

Undersökningen visar att företag som kommit längre i digitaliseringen har större fokus på medarbetarna och deras önskemål om hur de vill arbeta. Det handlar om att utforma tekniken så att den passar hur människor fungerar, med målet att få mer motiverade och produktiva medarbetare. Detta är så klart bra för såväl företagen som för de anställda, och våra undersökningsresultat tyder på att tekniken kan vara ett sätt att nå målet, sammanfattar Aruba rapporten.

”Arbetsplatserna håller på att förändras och blir mer centrerade kring hur de upplevs av medarbetarna. De behöver då anpassas för många olika behov, för att passa olika generationer och typer av personligheter. För att få full effekt behöver IT-lösningarna matcha såväl människorna som hur kontoren utformas och inreds. När kontoret blir en positiv upplevelse ger det en också en positiv effekt på företagets finanser. Det är ju när medarbetarna trivs som de kan få saker gjorda.”, säger Francisco Acoba, vd för Deloitte Strategy & Operations.

Undersökningen The Right Technologies Unlock the Potential of the Digital Workplace kan laddas ner: www.arubanetworks.com/TheWorkplaceoftheFuture

Om undersökningen
7 000 anställda intervjuades i april och maj 2018. Respondenterna kom från verksamheter i alla storlekar i offentlig och privat sektor. Intervjuerna genomfördes både online och på telefon i Australien, Brasilien, Frankrike, Förenade Arabemiraten, Indien, Japan, Kina, Mexico, Nederländerna, Singapore, Spanien, Storbritannien, Sydkorea, Tyskland och USA.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>