Distansarbete mest skeptiska i storföretag
Hem NyheterUndersökningar Distansarbete mest skeptiska i storföretag

Distansarbete mest skeptiska i storföretag

Publicerat av: Redaktionen

En ny Sifo-undersökning från Citrix visar att få svenska arbetsgivare är positivt inställda till att deras anställda arbetar hemifrån – mest skeptiska till distansarbete är storföretagen.

Samtidigt uppger många medarbetare att de känner sig mer effektiva hemma jämfört med på kontoret.

I dag den 19 maj infaller ”Jobba hemma-dagen”. Genom det årliga initiativet vill en rad svenska företag främja ettDistansarbete mest skeptiska i storföretag 2 flexibelt, miljövänligt och mer demokratiskt arbetsliv i Sverige. Men en ny undersökning från Sifo, genomförd på uppdrag av Citrix, visar att knappt var tredje svensk arbetsgivare i dag är positiv till att deras medarbetare arbetar hemifrån. På storföretagen är man dessutom minst positiv, där knappt var fjärde arbetsgivare uppmuntrar till distansarbete.

Undersökningen visar samtidigt att tre av fyra kontorsanställda tycker att de är lika effektiva eller mer effektiva när de får jobba hemifrån jämfört med på kontoret. Trots detta jobbar endast en av tio svenska kontorsanställda i dag hemifrån någon dag i veckan och två av tre jobbar bara hemifrån någon enstaka gång per år.

– Det finns en konflikt i att många företag är skeptiska till distansarbete samtidigt som medarbetarna vill kunna arbeta mer flexibelt. Distansarbete erbjuder företagen en rad möjligheter att öka sin effektivitet och sänka sina kostnader samtidigt som man värnar om miljön. Mer produktiv och välmående personal, lägre omkostnader som exempelvis lägre hyra för kontorslokal och mindre miljöpåverkan är några av fördelarna för de företag som vågar anamma distansarbete fullt ut, säger Mats Ericson, Sverigechef på Citrix.

Undersökningen visar även att många vill arbeta ännu mer flexibelt i framtiden, så som mer flexibla arbetstider (27 procent), färre arbetstimmar per vecka (41 procent) och större möjligheter att arbeta hemifrån (23 procent).

Statistik från undersökningen:

  • Endast 24 procent av storföretagen i Sverige är i dag positiva till distansarbete
  • 36 procent av kontorsanställda tycker att de blir mer effektiva hemma
  • 22 procent av kontorsanställda tycker att de blir mindre effektiva hemma
  • 10 procent av kontorsanställda jobbar hemifrån minst någon dag i veckan
  • 54 procent av svenska kontorsanställda arbetar 41 timmar eller mer per vecka
  • 29 procent av kvinnorna vill i framtiden ha mer flexibla arbetstider jämfört med 25 procent hos männen
  • 45 procent av kvinnorna vill i framtiden arbeta färre arbetstimmar per vecka jämfört med 38 procent hos männen 30 procent av kvinnorna vill i framtiden ha större möjligheter att arbeta hemifrån jämfört med 23 procent hos männen.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information>>