Drygt var tredje svensk får minst ett nätfiskemail i veckan
Hem SÄKERHET Drygt var tredje svensk får minst ett nätfiskemail i veckan

Drygt var tredje svensk får minst ett nätfiskemail i veckan

Publicerat av: Redaktionen

Över en tredjedel (37 %) av svenskarna uppger sig få minst ett nätfiskemail skickat till sig varje vecka.

Ofta ser dessa e-postmeddelanden ut att komma från välkända företag, vilka 46 % därför är beredda att helt sluta handla varor från. Det visar en ny studie från IT-säkerhetsföretaget Mimecast.

Förtroendet för de företag som vi oftast köper produkter från drabbas av en enorm förtroendekris när deras namn och logotyp figurerar i bluffmail och andra former av IT-bedrägerier. Framför allt om vi därför slutar dela med oss av vår personliga information till dem, så som till exempel kreditkortsinformation eller lösenord.

Enligt en ny studie från IT-säkerhetsföretaget Mimecast uppger 46 % av svenskarna de kommer att sluta köpa varor från sina favoritföretag om de utsätts för en IT-attack via nätfiskemail, där företagets varumärke används, medan endast 20 procent säger att de kommer att fortsätta handla från dessa företag även om det skulle ske. Dessutom anser 59 procent att företagen själva är ansvariga för att stoppa nätfiskeförsök där deras namn och logotyper figurerar.

”Siffrorna indikerar tydligt att svenskarna är redo att hålla företagen ansvariga om de inte skyddar sina kunder,” säger Niels Frederiksen, Senior Sales Engineer på Mimecast.

57 % tar emot minst ett nätfiskemail i månaden

Enligt Mimecast-studien har 57 % av de svenska respondenterna i undersökningen under de senaste 12 månaderna mottagit minst ett e-postmeddelande i månaden, där avsändarens syfte har varit att lura dem att dela med sig av sin personliga information. Hela 78 % uppger att de har fått ett sådant e-postmeddelande någon gång under det senaste året.

Drygt var tredje svensk får minst ett nätfiskemail i veckan

Niels Frederiksen.

”Svenskarna är generellt sett starka på det digitala området och även om många är bra på att upptäcka farorna i tid så kommer många skadliga e-postmeddelanden ändå att slinka igenom systemet, framför allt på grund av det stora antalet bluffmail som skickas ut varje månad,” säger Niels Frederiksen. ”För individen handlar det om att vara extremt kritisk när han eller hon öppnar och läser sina e-postmeddelanden. Ett sätt att identifiera nätfiskemail kan vara att de inte sällan innehåller grammatiska fel i texten, länkar och bilagor, samt uppmanar till handling och har en e-postadress som inte överensstämmer med företagsnamnet.”

Niels Fredriksen säger vidare att man aldrig ska dela med sig av sin information online på initiativ av andra och inte heller klicka på misstänkta filer eller länkar. Du kan också dubbelkolla innehållet i tveksamma e-postmeddelanden genom att kontakta företaget per telefon.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00