Dustin Expo – Nordens största IT- och hemelektronikmässa
Hem EVENTEvent Bevakning Dustin Expo – Nordens största IT- och hemelektronikmässa

Dustin Expo – Nordens största IT- och hemelektronikmässa

Publicerat av: Redaktionen

Den 23:e mars flyttade Dustin Expo in i Ericsson Globe för att under tre intensiva dagar låta såväl företag som privatpersoner få stifta närmare bekantskap med det senaste inom teknik, gaming och smarta prylar.

Årets Dustin Expo, som är det 16:e i ordningen, är uppdelat på två områden; företag och privatpersoner Dustin Expo - Nordens största IT- och hemelektronikmässa 2för de första två dagarna primärt är vigt åt företag medan lördagen den 25:e är förbehållet slutkunder och konsumenter. Vid stora scenen fanns löpande möjligheter att del av ett fullspäckat seminarieprogram där allt från IoT baserade lösningar som sätts in i kroppen till tips om hur vi skapar ett bättre och effektivare hemmanätverk presenteras för besökarna.

IoT blir IoU

Bland flera intressanta förtag från såväl etablerade jättar som Microsoft, HP och Fujitsu som mindre förhållandevis nya bolag så var det några lösningar som ådrogs sig lite extra uppmärksamhet. Ett av dessa företag var Biohax International vars ambition är att förvandla ”Internet of Things” till ”Internet of Us”.

Detta genom att med hjälp av en lite injektionsnål plantera in ett chip av typen NTAG216 ISO14443-4 som mäter cirka 2×12 millimeter i vår hand. Denna inkapslade NFC enhet ger oss sedan flera nya möjligheter. Dels kan vi lära eller programmera enheten att låta oss logga in på vår dator, validera en BankID inloggning, spara information som öppnar våra dörrar hemma, släpper in oss på jobbet eller gymmet med mera. Ja kort och gott allt som vi dag kan göra med vår mobil kan vi härefter göra med vår kropp.

–          Tekniken använder i grunden samma protokoll som till exempel mobiltelefoner och dess tillbehör använder för att prata med varandra. Skillnaden är att du med vårt chip flyttar säkerheten in i kroppen, och blir skyddad mot identitetsstöd eftersom du aldrig kan bli av med informationen, förklarar Jowan Österlund, ägare till Biohax

Då det dessutom går att kombinera data från chippet med ytterligare valideringsmekanismer så kan detta mycket väl vara början på nästa nivå av säkerhet för både den finansiella sektorn och inom medicin och hälsoområdet där rätt behörighet är A och O.

Det uppkopplade hemmet/kontoret

Nästa område som även touchar lite med ovan nämnda är vidareutvecklingen av sammankopplade enheter för både hem och kontor. Tekniken går löpande framåt och nya lösningar lanseras nästan på daglig basis. Med hjälp av WiFi anslutna lampor, anslutna brandvarnare, kameror och olika former av sensorer så kan vi både stänga av och sätta på valfri utrusning men även skapa olika förbestämda scheman samt länka samma lösningar med exempelvis olika AI enheter som Amazons Alexa vilket gör det möjligt för oss att styra stora delar av hem och kontor med vår röst.

–           Möjligheten att styra, kontrollera och övervaka våra enheter hemma, på kontoret eller i stugan är bara i sin linda än så länge men tekniken går fortlöpande framåt och allt fler tillverkare lanserar nya intressanta produkter och lösningar, berättar Niclas Norberg, ansvarig för B2C på Dustin.

Nya lösningar

Trots att flera företag låg efter med sina lanseringar, vilket vi sett både på MWC och redan under CES, så fanns här även flera intressanta och innovativa nyheter. Utan att rangordna dessa inbördes så fanns några som vi helt klart känner för att lyfta fram;

–          Vi börjar med Epson som presenterade flera intressanta lösningar men där framför allt två lyste lite extra skarpt. Det första var företagets senaste utvecklingssteg inom Eco-tank enheter. Denna nya lösning vänder sig till företag med krav på stora utskriftsvolymer till lägsta möjliga totalkostnad och där miljöaspekten har en avgörande roll.
För med totalt upp till 75 000 sidor på en påse bläck, ja det är faktiskt små påsar som på ett extremt smart sätt suger upp bläcket genom ett slutet system, låter oss skivar ut upp mot 100 sidor i minuten och detta på en och samma enhet som även erbjuder äkta fotoutskrifter. Detta är en lösning som aldrig tidigare funnits.
Nästa lösning är företagets nya interaktiva projektorer som verkligen ger ett bevis på att Epson är världsledande på området med över 2 500 000 enheter per år. Den nya lösningen låter upp till 15 separata enheter arbetat tillsammans med hjälp av just interaktiva projektorer. Lösningen omfattar mängder av smarta moduler och är ett perfekt val för såväl skolor som företag.

–          Nästa område var de supertunna bärbara där mer eller mindre alla tillverkare tävlar om att kunna offerera världens tunnaste, fullkrafts, bärbara enhet. Under Dustin Expo fick chans att se både Fujitsus och Toshibas nya modeller och så inte mist så har även Microsofts Surface Book äntligen lanserats i Sverige. Detta är en vidareutveckling av företagets Surface enheter som i denna nya tappning kombinerar en platta med ett riktigt tangentbord på ett helt nytt sätt då det finns intelligens i båda delarna vilket ger både kraft och lång batteritid.

–          Slutligen så måste vi även nämna att LG:s nya OLED TV som enbart mäter ner mot 1,2 millimeter i tjocklek visades och utan att lägga någon värdering på andra leverantörers tekniska lösningar så är det svårt att i dagsläget hitta någon som helst motsvarighet till LG:s underverk.

[slideshow_deploy id=’18855′]

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information>>