Dustin lyfter fram ”konfliktfria” datorer

Dustin konfliktfria mineralerDatorer med processorer fria från så kallade konfliktmineraler får nu extra skjuts i Dustins marknadsföring. ”Vi vill göra det enklare för våra kunder att hitta dem och bidra till att driva utvecklingen framåt”, säger Göran Lindö på återförsäljaren.

Dustin gör som kollegan Atea och sätter ljuset på problematiken med de politiska och sociala konsekvenserna av produktionen av exempelvis processorer. Konkret lyfter man de modeller som har Intel-processorer där inga så kallade konfliktmineraler har använts i sin marknadsföring.

– Det blir allt viktigare för våra kunder att hitta produkter som inte innehåller konfliktmineraler. Idag finns inga produkter som är helt fria från konfliktmineraler men de här processorerna är ett steg i rätt riktning. Vi vill lyfta fram dem dels för att göra det enklare för våra kunder och dels som ett bidrag till att driva utvecklingen framåt, säger Göran Lindö, nordiskt ansvarig för onlineförsäljning på Dustin.

Om konfliktmineraler

”Konfliktfri” och “konfliktfria” definieras av amerikanska Securities and Exchange Commissions regler och innebär produkter som inte innehåller konfliktmineraler (tenn, tantal, tungsten och / eller guld) som direkt eller indirekt finansierar eller gynnar väpnade grupper i Kongo-Kinshasa eller angränsande länder.

Tantal, tenn, tungsten och guld är metaller som finns i många IT-produkter, däribland telefoner, datorer och surfplattor. Förutom i processorer finns dessa metaller även i andra komponenter som använder ström. Dessa värdefulla metaller bryts i gruvor som ofta kontrolleras av väpnade styrkor och som bidrar till att finansiera och understödja konflikter, däribland i Östra Kongo Kinshasa och angränsande länder i Afrika.

Det finns ett antal internationella branschinitiativ för att öka spårbarheten av olika mineraler och att säkerställa inköp från konfliktfria gruvor i bl.a. Östra Kongo Kinshasa, däribland CFSI (Conflict Free Sourcing Initiative) och EICC (Electronic Industry Citizenship Coalition) där många av Dustins tillverkare är medlemmar.

(Källa: Dustin)

 

Post Comment