Hem EVENTEvent Bevakning E-signaturer lyfter under pandemin – nu storsatsar ledande företag i Sverige

E-signaturer lyfter under pandemin – nu storsatsar ledande företag i Sverige

Publicerat av: Redaktionen

Coronapandemin har inte bara fört med sig elände. Vissa produkter och tjänster har fått sig en rejäl skjuts på grund av förändrade behov, till exempel lösningar för videokonferenser.

E-signaturer lyfter under pandemin – nu storsatsar ledande företag i Sverige 2

Whitney Bouck på HelloSign berättar att den vanligaste tillämpningen för företagets e-signaturer är försäljningsavtal, följt av HR-handlingar.

Även HelloSign som jobbar med e-signaturer har ökat försäljningen rejält. Nu inleds en storsatsning på den svenska marknaden.

HelloSign som är en fristående del av DropBox sedan januari 2019 har två olika lösningar för e-signaturer som är juridiskt bindande. Dels i form av en fristående webbapplikation som kan integreras med ett mycket stort antal andra produkter och tjänster, dels i form av api:er (programmeringsgränssnitt) som gör det möjligt att integrera e-signaturer sömlöst i annan mjukvara.

Antalet signaturer som utförs med HelloSigns lösningar har tredubblats under mars och april i år, som en följd av coronapandemin. När folk inte kan träffas och skriva under avtal så gör man det i stället online.

Nu gör HelloSign, med DropBox i ryggen, en rejäl satsning i Sverige. Svenska är till exempel ett av 21 nya språk som tjänsterna görs tillgängliga på tisdag 30 juli. Även dokumentation som självstudiekurser har översatts och flera egna datacenter har öppnats i Europa, för kunder som inte vill använda de populära molntjänsterna eller egna lösningar för lagring. En ny viktig funktion som presenteras är möjligheten för en kund att radera all information som genererats under användning av tjänsten.

Vilka typer av kunder ser man framför sig på HelloSign?

– Den vanligaste tillämpningen är försäljningsavtal, följt av HR-handlingar. På delad tredje plats finns underskrifter av finansiella dokument och dokument om fastighetsaffärer, säger Whitney Bouck, operativ chef på HelloSign.

Whitney Bouck är noga med att framhålla två sidor av kopplingen till DropBox, dels är det en styrka att ha ett tätt samarbete med ett ledande företag inom dokumenthantering, dels är man noga med att behandla alla olika partnerföretag vars produkter det finns integration med lika. Vad gäller DropBox förenklar de nära banden arbetet med att införliva HelloSigns lösningar sömlöst i DropBox tjänst.

– En stor fördel är att vi fått tillgång till Dropbox partnernätverk. På egen hand hade vi inget sådant, nu säljer vi både direkt och via partner, säger Whitney Bouck.

Vad gäller direkta konkurrenter på e-signaturer finns det några specialiserade företag, men Whitney Bouck framhåller att ingen har ett liknande trumfkort som HelloSigns nära band med DropBox.

Hur är det med olika nationella lagstiftningar, uppfyller HelloSigns alla sådana?

– Det är inte så jobbigt med olika lagar, speciellt inte inom EU. Vi uppfyller de flesta nationella lagar som berör signaturer, men i vissa fall har det krävts en del jobb.

Hur ser det ut framöver, är till exempel blockkedjor intressanta för att hantera signaturer?

– Vi har inte märkt så mycket efterfrågan på lösningar för blockkedjor hittills, i de flesta fall vill kunderna inte att kontrakt ska vara allmänt tillgängliga.

Hon är dock inte främmande för att integrera HelloSigns lösningar med blockkedjelösningar i framtiden om det finns en efterfrågan.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>