Edge Computing kommer att tredubblas 2025 enligt ny undersökning från Vertiv

För fem år sedan släppte Vertiv en global framtidsvision av datacenterbranschen Data Center 2025: Exploring the Possibilities.

Edge Computing kommer att tredubblas 2025 enligt ny undersökning från Vertiv 1Undersökningen tillfrågade över 800 yrkesverksamma inom industrin som tillsammans indroducerade en gemensam vision för nästa generation datacenter. Idag halvvägs till 2025 släpper Vertiv en ny rapport Data Center 2025: Closer to the Edge som på bara fem år visar stora förändringar hur branschen ser på framtidens datacenter.

Anpassningen till edge computing förändrar hur företagsledare ser på datacenterbranschen i stort.  De ser att hela ekosystemet i allt större grad är beroende av nätverkets edge. Av alla respondenter som idag använder edge eller som planerar att implementera edge 2025, tror över hälften (53 procent) att edge kommer att växa med 100 procent.  Sett till alla respondenter så kommer den totala summan av edge computing  att öka med 225 procent idag och 2025.

Den första undersökningen från 2014 visade att edge var en växande trend, trots att den bara fick fyra omnämnanden i den 19-sidiga rapporten. Branschen såg då framför sig hybrida arkitekturer för enterprise, moln och co-location. I en bransch som rutinmässigt förändras med ljusets hastighet, är tillväxten inom edge computing och den dramatiska inverkan det har på datacentret svindlande.

”Vi har på bara fem år sett ett helt nytt ekosystem växa fram – ett resultat från att vi behöver lokalisera datan närmare användaren,” säger Rob Johnson, vd Vertiv. Det nya distribuerade nätverket som kräver kritisk edge har drastiskt förändrat hur vi ser på datacentren.”

Att sia om den teknologiska utvecklingen två eller tre år framåt är svårt, men denna undersökning visar en ständigt föränderlig och otroligt dynamisk marknad som utvecklas framför våra ögon, säger,” Giordano Albertazzi, chef för Vertiv i Europa, Mellansöstern och Afrika. ”Framförallt om vi tittar på utvecklingen inom edge som drivs på av tillväxten inom AI, IoT och andra access- och bandbreddskrävande applikationer. Utmaningen –  särskilt med tanke på bristen på kompetens inom branschen – kommer att vara hur via hanterar den nya infrastrukturen på ett effektivt sätt. Fjärrstyrning och obemannade datacenter kommer en allt viktigare roll.”

Fler än 800 yrkesverksamma inom datacenterbranschen deltog i undersökningen. Några höjdpunkter från underäkningen visar att;

  • Repondenderna inte är lika positiva till sol och vindkaft idag som 2014. Då var prognosen att 34 procent av alla datacenter skulle drivas med sol och vindkraft 2025. Nu visar undersökningen att endast 21 procent av de tillfrågade är optimistiska till att driva datacenter med sol och vidkraft.
  • Globalt förväntas 16 procent av respondenterna att gå i pension år 2025, vilket försvårar den redan ansträngande kompetensbristen inom branschen. I USA är motsvarande siffra hela 33%.