Edtechbranschens veckorapport med anledning av corona: ”Allt under kontroll, men innovationsdrivna startups riskeras slås ut i gratistider ”

Publicerat av: Redaktionen

Nedstängningen av skolor och universitet har nu varit igång i nästan fem veckor och branschtermometern visar att leverantörerna håller takten och möter den extrema kapacitetsökningen.

Jannie Jeppesen, vd på branschorganisationen för utbildningsteknologi Swedish Edtech Industry

Användningsgraden fortsätter nämligen att öka, från redan höga nivåer.

Att en stor del av det svenska utbildningssystemet har gått över till distansundervisning ställer stora krav på de företag som levererar digitala produkter och tjänster till skolan. Därför släpper branschorganisationen Swedish Edtech Industry varje måndag den veckovisa lägesrapporten Edtechtempen om kapacitet, användning och belastning. Detta är den fjärde lägesrapporten baserad på perioden 17 april – 23 april 2020.

– Veckan efter påskledigheterna pekar på att användningsökningen nu mattats av något, även om nästan hälften av leverantörerna rapporterar en fortsatt ökad användning jämfört med föregående vecka, naturligt efter helgstängda skolor som öppnar, eller snarare börjar undervisa på distans igen.

Edtechtempen fortsätter att vara grön och stabil, både gällande teknisk kapacitet och support.

– 2 av 3 företag uppger att de har nya användare även denna vecka och ökar alltså igen trots fem veckor in i krisen, vilket är intressant. Det kan peka på att många skolor fortfarande provar sig fram och testar nytt, säger Swedish Edtech Industrys vd Jannie Jeppesen. Vad vi ser är att de innovationsdrivna, nystartade företagen har problem med sin ekonomiska uthållighet i dessa prova-på-allt-gratistider. Risken finns att flera års innovation kan slås ut, en oro hos många europeiska edtechorgansiationer, avslutar hon.

EDTECHTEMPEN 27 APRIL 2020

Stabilt läge på hög kapacitetsnivå med nya användare som fortsatt strömmar till

Sedan regeringens beslut den 17 mars att samtliga gymnasieskolor, yrkeshögskolor och universitet (ca 800.000 elever och studenter) skulle gå över till distansundervisning har inga ytterligare rekommendationer om skolstängningar skett men många grundskolor har en stor rapporterad frånvaro av elever och lärare, där “hybridundervisning” genomförs, dvs att lärare undervisar på plats med elever i klassrummet och samtidigt har elever med sig via länk.

Efter påskledigheterna rapporterar cirka hälften av leverantörerna en ökad användning av sina tjänster, vilket är naturligt efter att skolorna varit helglediga. Det kan indikera ett något minskat tryck, men det är svårt att avgöra eftersom påskveckorna också hade ökad användningsgrad. Läget är extremt. Supportbehovet ligger kvar på den höga nivån för många företag och man arbetar för högtryck.

Vi noterar en fortsatt ökning av nya användare, vilket också förklarar supportbehovet, då nya användare tenderar att behöva mer stöd initialt. Precis som tidigare är det främst inom de undervisningsnära tjänsterna nya användare tillkommit. Här har leverantörerna tillgängliggjort läromedel kostnadsfritt för att snabbt hjälpa skolorna med tillgång, vilket kan förklara så många fortsatt nya användare.

Fortsatt tryck, men läget är stabilt tack vare investeringar

Såväl support som teknisk kapaciteten hos leverantörerna möter behoven, investeringar har gjorts kontinuerligt för att hantera det ökade behovet och cirka en fjärdedel av företagen anger att de senaste veckan investerat för att säkerställa sin kapacitet.

Överlag rapporterar man att man inte har några direkta problem med den tekniska kapaciteten, även om graderna gått upp något sen förra perioden*. Det finns enstaka leverantörer som rapporterar en stor kapacitetsbrist. Supporten har fortfarande högt tryck, men kapaciteten är fortsatt god. Några bolag uppger att man har behov av att anställa för att hålla den höga servicenivån.

Teknisk kapacitet: 15 grader (+7 grader* från perioden före)

Supportkapacitet: 17 grader (+2 grader från perioden före)

*felräkning i edtechtempen föregående period, som skulle varit 8 grader och inte 1.

Allt under kontroll däremot har de innovationsdrivna, nystartade bolag har svårt med ekonomisk uthållighet

Beredskapen är god och många företag rapporterar att allt är under kontroll. Man har ställt om och ökat sin kapacitet i stor utsträckning. Många leverantörer har öppnat upp sina tjänster kostnadsfritt då flera skolor står mer eller mindre utan tillgång till digitala verktyg. Idag står därför branschen för kostnaden och kompenserar för bristerna i tillgång till bland annat digitala läromedel. De mindre företagen lever under stor press, där de inte har intäkter och känner att betalningsviljan “är noll”. Användningsgraden och behovet av uppskalning driver kostnader men intäkterna ökar inte. På kort sikt kan detta leda till utslagning av de mindre, innovationsdrivna företagen.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00