“Efter pandemin står vi inför en jämställdhetskris”
Hem NYHETER “Efter pandemin står vi inför en jämställdhetskris”

“Efter pandemin står vi inför en jämställdhetskris”

Publicerat av: Redaktionen

I takt med att vi påbörjar den globala massvaccinationen mot Covid-19 står det klart att vi behöver hantera en rad utmaningar i pandemins spår.

“Efter pandemin står vi inför en jämställdhetskris”

Inger Lise Eng, vVD Salesforce Sverige

Och det handlar inte bara om ekonomisk återhämtning, utan nu konfronteras vi av en tilltagande jämställdhetskris.

Kvinnor och tjejer världen över möter fortfarande diskriminering och har ur ett globalt perspektiv inte en jämlik tillgång till vare sig utbildning eller vård. Dessutom är de fortsatt underbetalda. Enligt World Economic Forum kommer ingen av oss som läser den här texten att någonsin att få uppleva sann jämställdhet under vår livstid, sannolikt inte våra barn heller. Det gäller även oss i Sverige. När det nu står klart att pandemin har en proportionerligt större inverkan på kvinnors förutsättningar att avancera i näringslivet, ser jämställdhetsgapet tyvärr ut att öka ännu mer.

Att FN inför årets internationella kvinnodag agerar under temat Kvinnor i ledarskap: Så når vi en jämställd framtid i en Covid-19-präglad samtid är både viktigt och bra. Vi har alla att vinna på ett jämställt samhälle. Det är ett av våra viktigaste globala mål och något som vi alla ska och kan arbeta mot, inte minst på våra företag och arbetsplatser. Inför 8 mars är det därför hög tid att vi inte bara synliggör det kvinnor åstadkommer – det här ska vara tillfället där vi verkligen synar vilka steg näringslivet tar för att främja jämlikhet och stärka kvinnors ledarskap.

Ställningstagande mot underrepresentation

Den alarmerande rapporten från World Economic Forum anger tre huvudskäl till varför jämställdheten i näringslivet inte ökar; Först, att kvinnor i högre utsträckning än män arbetar i roller som automatiseras. Det andra skälet är att kvinnor har svårare att få tillgång till kapital och stödinfrastruktur. Den tredje orsaken är att kvinnor endast i begränsad utsträckning är representerade i yrken där lönetillväxten är hög.

Techsektorn, som jag själv är företrädare för, är ett tydligt exempel på en bransch där det finns alldeles för få kvinnor. Från att vi i Sverige tidigare haft en uppåtgående trend ser vi tyvärr tendenser på att andelen kvinnor i IT- och telekombranschen stadigt minskar. Addera det faktum att den svenska techsektorn är glödhet och att de hetaste bolagen – tillsammans värda över 100 miljarder kronor – har en ägarstruktur där kvinnor endast äger 0,8 procent av det totala kapitalet. Det är inget annat än förkastligt.

Pandemin accelererar en nedåtgående trend

Under pandemin har nya hinder mot kvinnors karriärer trätt fram. Då kvinnor fortfarande drar ett väsentligt tyngre lass i hemmet, riskerar distansarbetet med hemmavarande barn att påverka kvinnor extra mycket. Enligt nya estimat från McKinsey uppskattas det att kvinnors risk att förlora jobbet i spåren av pandemin är nästan dubbelt så hög som för män. Även om distansarbetet bidragit till ökad flexibilitet och känslan av bättre work-life-balance, riskerar vi att betala ett oerhört högt pris i termer av försämrad strukturell jämställdhet.

Vi i techsektorn behöver också hantera den svåra utmaningen att kvinnor är kraftigt underrepresenterade i nya yrkesroller, såsom cloud computing, dataanalys och artificiell intelligens. I sviterna av pandemin kommer flera nya yrkesroller att träda fram, och jämställdhetsfrågan att ställas på sin spets. Här krävs tydliga strategier för att näringslivet ska kunna rikta omskolning och utveckling av kompetens på ett jämlikt sätt. Att öka representationen är dessutom bara en utmaning, där vi även behöver skapa utrymme och möjligheter för kvinnors ledarskap. För att verkligen adressera jämställdhetsproblematiken i näringslivet måste vi beakta hela medarbetarlivscykeln, med början i hur vi attraherar och rekryterar talang, till hur vi investerar i deras utveckling och behåller dom.

Näringslivet har ett gemensamt ansvar

För att bygga arbetsplatser som verkligen speglar samhället behöver kvinnor representeras på alla nivåer, särskilt i bolagsstyrelser och på ledningsnivå. Det kräver stöd och jämställda strukturer för karriärens alla faser, genom investeringar i ledarskapsprogram och opartiska befordringsprocesser. Jämlikhet i form av bemötande, möjlighet, erkännande av framgång och ökad synlighet kommer att förflytta fler kvinnor mot maktens bord och inspirera fler att sträcka sig mot nya nivåer. I den här helt digitala, arbeta-varifrån-som-helst-världen vi nu lever i behöver företagen ta ännu större ansvar för en jämställd, rättvis och inkluderande miljö som spänner över både det fysiska och virtuella kontoret.

Jämställdhet är allas ansvar och däri ligger också en stor del av problematiken. Men krisen har också gett oss ett tillfälle att se oss själva i spegeln. I takt med att ekonomier återhämtar sig från pandemin måste vi ta tillvara på den här möjligheten att skapa bättre arbetsplatser, meningsfulla arbetstillfällen och prioritera vidareutbildning så att alla underrepresenterade grupper kan förverkliga sin potential.

Näringslivet är den bästa katalysatorn av positiv förändring i jämställdhetsfrågan. Ett svenskt näringsliv som gemensamt propagerar för, investerar i, och aktivt hjälper fler kvinnor nå ledarroller. Tillsammans kan vi skapa ett mer inkluderande samhälle än vi tidigare verkat i, där alla känner sig sedda, hörda och värderade. Och jag kan lova dig att vi på Salesforce kommer dra vårt strå till stacken.

//Inger Lise Eng, vVD Salesforce Sverige

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00