EMC-chefen Mats Oretorp: ”Vi måste göra våld på oss själva”
Hem REPORTAGE EMC-chefen Mats Oretorp: ”Vi måste göra våld på oss själva”

EMC-chefen Mats Oretorp: ”Vi måste göra våld på oss själva”

Publicerat av: Redaktionen

Han var med och startade ett framgångsrikt dotcom-bolag. Han ledde Dell Sverige under deras inträde i kanalen. Nyligen hjälpte han nordens största träningskedja att ta steget ut från gymlokalerna. Nå, EMC:s sverigechef Mats Oretorp har förstås gjort mycket mer. Möt honom här.

Mats Oretorp, EMC

Plötsligt låste sig maskinen. Han kom inte loss, förstod inte ens hur han skulle göra för att försöka komma loss.

Lyckligtvis var han inte ensam i lokalen och fick snart hjälp. Det bändes och drogs och han kom loss ur den maskin som hade konstruerats för att underlätta benstärkande rörelser. Platsen var ett träningscenter i Sats-kedjan och mannen som bändes loss hette Mats Oretorp. Han var då, i början av 2013, nytillträdd commercial director på Sats och detta var hans livs andra besök på ett gym.

– Det gäller att vara öppen med sån´t där. Ingen förväntade sig att jag skulle komma in med funktionell kompetens i Sats. Utan det handlar ju om att förstå hur en sån stor organisation jobbar, säger han när vi träffas på hans nya arbetsplats hos EMC i Solna.

Inget träningsfreak

Det är egentligen märkligt att inleda en intervju med Mats Oretorp med en anekdot från hans enda yrkesmässiga år utanför it-branschen. Det är en så liten del av vem han är och visar så lite av vad han kan.

Kanske är det till och med så att det skulle kunna betraktas som något av ett misstag. Eller åtminstone ett förbiseende, nå, en parentes. Vad hade egentligen Mats Oretorp, som har jobbat hos it-leverantörer sedan 1994, i träningssvängen att göra? Ett utpräglat intresse för träning och hälsa? Nej. Starka personliga kontakter åt det hållet? Nej. En innerlig trötthet på allt som rör it? Nej, inte det heller.

Men det var nog trots allt dags för något annat när han fick frågan från rekryteringsfirman.

– Jag har jobbat med it sen jag började jobba -94 i en eller annan form. Men det finns ju så otroligt många andra branscher som är spännande och jag hade aldrig provat på något utanför it. Så det fanns en stark kraft där, berättar han och återkommer till något han sa i början av vårt samtal. Det handlade om hans första anställning som egentligen var en förlängning av ett examensjobb hos Volvo Lastvagnar i Göteborg.

– När man väl kommit in i it-branschen som ingenjör så längtar man ju – jag gör det i alla fall – ibland väldigt mycket tillbaka att kunna gå ut på fabriksgolvet, känna doften av skärvätska, se material gå in på ena sidan av fabriken och komma ut som färdiga lastbilar på andra.

Vill se processer

Det påtagliga, människorna, verksamheten. Den synliga processen som leder fram till den slutliga produkten. Kanske var det också den aspekten som fick honom att lämna tjänsten som sverigechef hos Dell och börja inom Sats-koncernen.

Men det handlade också om något mer specifikt. Nämligen ”den transformation som träningsbranschen befinner sig i”. Mats utvecklar.

– Branschen är ju inte konsoliderad, det finns inga globala varumärken. Och [när jag kom in var] Sats träningskoncept fysiskt bundet till träningscentret. Det vill säga där man etablerade sig, där byggde man produkten.

– Men hela hälso- och träningsbranschen är i en dramatisk förändring. Man ser på både kompisar, grannar, syskon, mammor och pappor, att träning blir så mycket mer och integrerat i livsstilen. Den utövas annorlunda [idag än tidigare], säger han och energin han förmedlar antyder att han känslomässigt inte helt lämnat Sats. Vid flera tillfällen säger han också ”vi” när han pratar om sin förre arbetsgivare.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00