EMC lanserade flera produkter på eventet i Las Vegas

IT-kanalen deltog på EMCs stora konferens EMC World i Las Vegas.

Det var sista gången som eventet hölls i sin nuvarande form eftersom företaget nu snart slås ihop med Dell. Det rör sig faktiskt om IT-branschens största affär genom tiderna och det här eventet hölls just när affären – som tagit några månader att genomföra – nästan är klar.

IMG_20160502_100529
CEO Michael Dell och EMCs avgående CEO Joe Tucci som fick stående ovationer av publiken

Men, konferens blev det i alla fall och arrangören EMC hade en del att berätta om hur framtiden ser ut vad gäller erbjudanden till kunderna. Med på scenen var också nya koncernens CEO Michael Dell. Dessutom medverkade EMCs avgående CEO Joe Tucci som fick stående ovationer av publiken. Tucci är mycket omtyckt. Han blev avtackad av Michael Dell.

EMCs storagedivision blir Dell EMC

Det nya koncernnamnet lanserades också. Man ska heta Dell Technologies. Där ingår förutom Dell och EMC även VMware, Pivotal, Secureworks, Virtustream och RSA. EMCs storagedivision kommer heta Dell EMC och inrymma EMCs nuvarande verksamhet.

Temat på konferensen var annars hur man kan modernisera. Det handlade bland annat om hur användare och partners kan anpassa sig till snabba förändringar. För nu byts plattformarna ut från de traditionella till ”cloud native” och hybrid.

Jonas Emilsson på Atea Sverige AB (som jobbar med datacenters) bloggade från eventet och skrev bland annat att Dells köp av Virtustream innebär att Dell Technologies får ett bra verktyg för att leverera montjänster. Jonas menar att det är något vi kommer att få se mycket av i framtiden.

Leder arbete som ska göra kunder framgångsrika

På konferensen träffa IT-Kanalen bland annat John O’Meila från EMC och fick en intervju med honom. Han jobbar på avdelningen för Enterprise Content och är Senior Vice President.

O’Meila har jobbat med dokument och teknik i 22 år, berättar han. Han ägnar sig också åt att det ska gå bra för kunderna (EMCs ”customer success organization”). Han hjälper kunder att få ut mesta möjliga av den teknologi som EMC levererar.

Just nu går EMC och många andra in i en SaaS-värld (Software-as-a-Service). Under konferensen lanserade EMC en serie sådana produkter som heter EMC LEAP. O’Meila berättar att EMC kommer att jobba med en Customer-Success-strategi för dessa. De kommer att ta med EMCs kunder på en resa och få dem att uppskatta produkterna.

Kunder ber EMC sköta tekniken

O’Meila säger att de flesta av EMCs kunder använder traditionella produkter. Vi är ledande inom enterprise content technology och har jobbat med det under 25 år, säger han. Nu har vi upptäckt att kunderna vill att vi hanterar tekniken åt dem. Det kan röra sig om deras egna datacenter, vårt datacenter som privat molnlösning – eller numera också om publika molnlösningar. Det handlar alltså just nu mycket om att flytta till nya lagringslösningar.

Den andra trenden idag har att göra med LEAP – som vi lanserade idag, säger O’Meila. Kunderna flyttar över till applikationer som gör att de exempelvis kan vara mobila eller använda sociala verktyg. Man kan säga att kundernas förväntningar på vad en applikation ska kunna för att vara bra är mycket större idag.

LEAP, förklarade han, ger kunderna små applikationer men låter dem ta hand om mycket specifika aktiviteter. O’Meila nämner ett exempel (LEAP Courier) där man kan föra in dokument i en applikation. Det kan vara exempelvis vara en långivare som vill hämta in dokumentation från en person som ansöker om ett lån (document exchange). Då kan alla dokumenten lämnas via en applikation speciellt för det syftet.

IT-Kanalen – det kommer ny lagstiftning i EU. Kommer EMC att kunna ta hand om kunderna i Europa när EU snart inför hårdare regler inom datasäkerhet?

Sådant som regelverk är vi mycket bra på och vana att följa, svarar O’Meila. Vi kommer att kunna göra om våra produkter så att det blir lätt att tillämpa lagen.

IT-Kanalen – är det en svaghet att EMC går upp i den nya koncernen med Dell?

O’Meila svarade att reaktionerna hittills från kunder varit mycket positiva. Både Dell och EMC jobbar dessutom mycket aktivt med sina partnerorganisationer – och kommer att fortsätta med det. De flesta av de nyheter som tillkännagavs på EMC World hade med deras partners att göra. Samtidigt ska man komma ihåg att Michael Dell sa att företagen Dell och EMC redan idag har mycket gemensamt som de kan bygga vidare på.

IT-Kanalen – bad också O’Meila förklara hur EMC ser på moderniseringen av IT.

Han sa att de lanserat ytterligare en produkt under konferensen som heter Information Archive 4.0 eller “InfoArchive”. Det är fråga om mycket kraftfull teknologi för att arkivera. Det fungerar så att en kund kan stänga av gamla program där det idag finns dokument som blivit gamla men som ändå är bra att ha kvar. Man kan flytta den informationen till det här nya arkivet som i väsentlig grad är skalbart. Då kan gamla program stängas av och det kan frigöra medel så att en kund kan investera i ny teknik som molnlösningar och SaaS.

Partners som outsourcar ser förändringar på marknaden

Matt Perron är VP Strategic Outsourcing på Global Alliances på EMC Cloud. Vi fick en intervju också med honom på konferensen. Han har hand om kontakten med flera av EMCs viktigaste partners och på hans avdelning hjälper man till med att förstå hur dessa partners säljer produkterna (deras strategi) och kan anpassa utbudet från EMC exempelvis genom att bygga lämpliga lösningar. Det rör sig om affärspartners som ägnar sig åt att outsourca.

Våra partners ser en hel del förändringar på marknaden just nu, fortsätter Perron. Det händer mycket inom IT. Våra partners kunder vill köpa IT som en tjänst och de vill kunna vet hur något kommer att fungera och vad det blir för resultat. Förr brukade outsourcing bara handla om kostnader. Perron berättar vidare att han har jobbat med många av EMCs partnerföretag länge.

IT-Kanalen – kan EMC hjälpa företag att följa regelverk för hantering av persondata i olika länder? Det kommer ny lagstiftning på det området i Europa nu snart.

Våra partners kan hjälpa till att ta fram bra lösningar som gör att våra produkter fungerar bättre i den region där användaren ska vara verksam. Vi brukar faktiskt be dem hjälpa oss med sådana anpassningar och att ha sådana kunskaper. Det kan gälla exempelvis färdiga lösningar för kunder som sysslar med hälsovård. Det viktiga är att kunden får det som kunden förväntar sig – det leder till goda resultat både för oss och våra partners.

IT-Kanalen – Vad kan då EMCs svenska partners förvänta sig av EMC i framtiden?

Vi kommer att kunna ge ökad styrka till alla våra partners runt om i världen, säger Perron. Vi kommer att kunna förbättra våra produkter och marknadsföring och försäljning. En annan viktig sak är att vi kan ta en produkt – kanske till en specifik vertikal som hälsovård – som vi har utvecklat tillsammans med en av våra partners exempelvis här i USA och använda den tillsammans med våra partners i Sverige.

IT-Kanalen- Hur ser du på sammanslagningen med Dell?

Vi kommer att bli det största privata IT-företaget i världen, säger han. Det ger oss både utmaningar att ta itu med och leder till möjligheter. Vi kommer att ha mål som vi ska nå. Vi kommer att ha många konkurrenter men samtidigt har vi några av de bästa lösningar som finns idag (21 ledande erbjudanden på marknaden enligt en vetenskaplig metod som Gartner använder som heter Gartner Magic Quadrant). Vi konkurrerar gärna och sätter kunden i centrum. Vi tycker att det är viktigt att hitta lösningar åt kunderna – vi har en slags intensitet när vi jobbar med sådant. Och samtidigt har Dell samma intensitet när det gäller att serva sina kunder. Där är vi likvärdiga. Vad vi kan se så kommer det här bara att göra oss starkare och bättre.

När det gäller temat på konferensen – ”modernize” – så säger Perron att deras affärspartners kan hjälpa dem att nå kunderna så att de kan uppdatera sina system. Vi har redan talat om att modernisera under flera år. Vi har talat om flash, ”scale-out”, cloud enabled och software defined. Att vi jobbar med företag som erbjuder tjänster gör att vi får en bättre kunskap om marknaden. Den moderniseringsprocess som vi jobbat med under flera år blir bättre av att vi jobbar nära företag som erbjuder tjänster.

ATEA ser positivt på sammanslagningen

IT-Kanalen –  träffade dessutom Annika Gustad som är partneransvarig på ATEA i Sverige. Vi bad henne berätta lite om vad hon jobbar med och hur hon ser på framtiden.

-Jag jobbar med EMC-samarbetet på hela ATEA, berättar Gustad. Vi har fem regioner men jag jobbar nationellt.  Det viktigaste som jag gör är att se till att vi har kompetens och kan paketera bra erbjudanden till våra kunder.

Gustad började på ATEA för fem år sedan och kom då från företaget Portal som köptes upp av ATEA. Hon berättar att eventet i Las Vegas har varit mycket givande för henne. Hon har fått mer på fötterna för att kunna jobba vidare  –  och ett ”självklart fokus”. Det handlar mycket om flash, lägger hon till.

-Jag vet att man har talat om All-Flash och EXTREMIO Flash länge men nu tycker jag att det faktiskt är det som verkar komma starkast i år.

Andra trender är hyper converged och software defined. När det gäller hyper converged så har intresset ökat och öppnar upp för en helt ny syn på IT. Och ATEA tycker att det är spännande att kunna bredda sig.

Begreppet ”modernize” som var rubriken för EMC-konferensen betyder att kunderna måste följa med och modernisera sin IT för att vara relevanta, exempelvis i samarbete med affärspartners. Sådan är utvecklingen. Gustad har fått veta hur EMC ser på den utvecklingen och hur de stöttar sina kunder.

ATEA jobbar idag både med Dell och EMC.

Det som är bra på konferensen, menar Gustad, är att man får höra folk prata om sina visioner. Det är helheten som är i fokus. Man får också möjlighet att komma nära kunderna och höra om deras utmaningar.

Men, säger Gustad, den stora fråga man fortfarande har är hur samarbetet mellan Dell och EMC kommer att se ut i praktiken. Den informationen kommer säkert senare. Affären är ju heller inte helt klar.

Hur som helst, säger Gustad, känns det som om sammanslagningen kommer att resultera i något bra. Det blir ju en mycket tung aktör.

[slideshow_deploy id=’13103′]

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Post Comment