EMC vill jobba ännu närmare lokala molnpartner

Robert Ekström, chef för EMC i Norden och Baltikum, har precis kommit hem från EMC World i Las Vegas. Han har mycket nytt att visa upp: ett partnerprogram, ett nyförvärvat företag och en strategi för att behålla sin ledande position. Snart också en ny Sverige-chef. 

Robert Ekström, EMC
Robert Ekström är sedan 1 januari 2013 både svensk landschef och ansvarig för Norden/Baltikum. Den 26 maj får Mats Oretorp sverigeansvaret.

EMC fortsätter att växa. Under årets första kvartal överträffade man omsättningsmålet globalt med en försäljning som var 1,7 procent större än under förra Q1. Och lönsamheten följer med.

Nordenchefen Robert Ekström är synnerligen nöjd och konstaterar att det gångna året bjudit på en hel del affärer som vunnits på ett för många kanske lite oväntat sätt. Nämligen tack vare leverantörens mjukvara – inte deras ursprung och kärna hårdvara. Det handlar förstås om mjukvara i kategorin mjukvarudefinierad lagring eller dito datacenter.

– Det är där en stor del av slaget kommer att stå, inte riktigt ännu, men det är inte långt bort. Behovet ökar för intelligens kring hårdvara och mjukvara såsom automatisering, analys, rapportering och kostnadskontroll blir allt viktigare likväl som tät integration med samtliga ingående delar i datacentret respektive externa aktörers tjänster, säger Robert.

Hårdvara alltjämt viktig

Men han ska inte misstolkas. EMC ska inte bli ett mjukvarubolag. Hårdvaran är förstås alltjämt viktig och det märks även på de förvärv bolaget gör. Han pekar på det senaste, det hyggligt nystartade bolaget DSSD, som fokuserar på högpresterande, flashbaserade lösningar.
Men framgångarna inom mjukvara illustrerar en del av utmaningen för EMC, med rötterna djupt i hårdvarumyllan. Det duger inte längre att leverera de bästa snurrorna, den bästa lagringen. Det är ett hygienkrav för en aktör som vill förbli ledande. När sådant som flexibilitet, kostnadskontroll och transparens stiger på köparnas kravlistor, och molnmodeller skapar nya typer av aktörer, nya typer av kundbeteenden, påverkas hela affärsmodeller och hela ekosystem av leverantörer och partner.

Då blir hantering, rationalisering och automatisering centrala aspekter i en it-miljö. Och det är aspekter som till stora delar skapas och trimmas med mjukvara.

Exakt vad som krävs av EMC, eller någon annan för den delen, för att hänga med går inte riktigt att säga förrän strax innan kraven formas. Det man vet är att den som inte förmår följa med i snabb förändring lär inte heller klara att hålla sig kvar på toppen.

Här lyfter Robert en av EMC:s styrkor, apropå det nya bolaget i portföljen, DSSD, nämligen just musklerna och förmågan att göra förvärv.

– Det ger oss möjlighet att följa med i förändringar och se till att alltid ha rätt teknologi för att växa med kunderna i nästa steg, säger Robert.
För som CEO Tucci sa till Wall Street Journal i en artikel i mars: ”även om vi har 15 000 utvecklare kan vi inte förvänta oss att de ska stå för all den innovation som krävs för att följa vår strategi”.

Nytt partnerprogram för en ny värld

Årets upplaga av leverantörens årliga kund- och partnerevent, EMC World, har precis avslutats. En av alla nyheter som presenterades handlade om partnerprogrammet. Nämligen att man har gjort ett helt nytt sådant, Business Partner Program. Den mest uppenbara förändringen är helt enkelt att man nu har ett enda program, istället för flera som var fallet tidigare – som en konsekvens av genomförda förvärv.

Robert Ekström, EMC
Robert Ekström, EMC Norden.

Men Robert pekar på den främsta drivkraften bakom utformningen av det nya programmet: man behöver möta förändringen som sker på marknaden och i kundernas köpbeteenden. Givetvis handlar det övergripande om stora trender som moln och big data.

Robert stannar upp vid molntrenden och pekar på den som ett av de stora hoten för EMC. Om kunderna väljer publika molntjänster som Amazon Web Services eller Microsoft Azure förlorar EMC affärer, kort och gott. Högt upp på prioriteringslistan ligger nu därför arbetet med att se till att lokala molnleverantörer väljer EMC-utrustning och blir så konkurrenskraftiga att slutkunderna i sin tur väljer dem, i stället för något av de stora publika molnen som finns.

– Därför jobbar vi väldigt tätt med outsourcingleverantörer och service providers nu. Det är också något som avspeglas i det nya partnerprogrammet, med delar som specifikt adresserar stödet för den här typen av partners, säger Robert.

I övrigt innehåller programmet sådant som brukar känneteckna nya upplagor i den här kategorin; bland annat större belöningar enligt en modell som ska vara enklare och mer förutsägbar än tidigare.

När kommer det nya programmet att träda i kraft?

– Den 1 januari 2015.

Vad händer på partnersidan i Sverige?

– Vi har haft en god tillväxt och utveckling med våra traditionella partner. Vi ser också glädjande nog att partner som Proact och Atea bygger egna datacenter för att själva kunna erbjuda sina kunder molntjänster, och det är förstås väldigt positivt för oss eftersom det är vår utrustning som står i de anläggningarna, säger han.

Det är också, kan man tro, en blick in i framtiden. Robert säger att många återförsäljare kommer att behöva förändra sig. För många kommer det förvisso ännu i år och nästa år till stor del att handla om att sälja EMC-utrustning på det traditionella åf-viset, men ”going forward kommer kanske affärerna att se annorlunda ut”, som han uttrycker det.

– Så det är viktigt att vi får med oss våra partner, förstår vilka utmaningar de ställs inför och ser vilka krav vi har på oss för att leverera effektiva lösningar.

I slutet av maj kommer en ny Sverige-chef in i bolaget, Mats Oretorp. Varför?

– Jag har ju kört dubbla roller sedan vi etablerade nordenstrukturen 2013. Nu kommer jag att fokusera på Norden och Baltikum och det är absolut kritiskt att vi har en Sverige-chef för att vi ska kunna fortsätta växa och stötta våra partners så att vi kan hantera de utmaningar vi möter i den här genomgripande förändringen som sker.

Post Comment