En gute med människan i fokus

[PÅ STAN MED] Vi träffade Jesper Permerud på Link11. Det blev ett samtal om Gotland, innebandy, DDoS-attacker och mycket annat.

Jesper Permerud, Regional Manager Nordics & Baltics på Link11

Han har en gedigen och bred bakgrund inom flera olika branscher. Hans senaste uppdrag är att få de nordiska marknaderna, inklusive Baltikum, bättre rustade för och mer medvetna om det faktiska hot som är en realitet för såväl stora som mindre företag och organisationer. Vi pratar om DDoS-attacker. Han har nyligen påbörjat en ny spännande resa på Link11 och på visitkortet läser vi Regional Manager Nordics & Baltics.

Vi tar det från början

Jesper såg dagens ljus på Gotland och där har han än idag släkt och vänner. I ungdomen ville han bli polis eller militär. Hans årskull var bland de sista som kunde välja att göra värnplikten eller inte.

Vad var det då som fick Jesper att ta steget och flytta till fastlandet, som man säger på Gotland.

Här kommer innebandyn in och påverkar hans liv på ett konkret sätt. Han spelar på elitnivå Div1 och resorna till Stockholm är många. Parallellt med det faktum att det vid den här tiden, år 1999, var svårt att få jobb på hans älskade Gotland blev det en naturlig lösning att flytta. Arbetslivet i Stockholm började med ett säljjobb där han sålde utrustning för HP Telecom.

Mötet med eleverna betydde mycket

Nästa steg i karriären tog Jesper ut på en riktig ”Roadtrip” runt om i Sverige. Han började arbeta på Svenskt Näringsliv och hans uppdrag bestod i att resa runt i vårt avlånga land och hålla föredrag samt kommunicera på de inspirationsdagar som de höll. Ofta besökte de skolor och andra utbildningsinstitutioner. Det var kanske under den här perioden som Jespers gedigna intresse för människor i olika åldrar fick ordentligt fäste i hans liv.

”Vi reste runt om i Sverige i en buss full med utställningsmaterial. Jag var på resande fot i 260 dagar per år. Det var en intensiv tid som gav mig en ovärderlig möjlighet att träffa människor från olika kulturer och med varierande bakgrund. Framförallt betydde det mycket för mig att träffa elever och få ta del av deras berättelser. Det har påverkat mig mycket. Idag känner jag att det är en del i min övertygelse om vikten av långsiktiga kundrelationer. Jag har mycket att tacka för den tiden i mitt yrkesliv”, säger Jesper engagerat.

Gamers hade andra arbetstider

Att Jesper har en bred bas att stå på blir än tydligare när han berättar att han även har arbetat på IDG. Där arbetade och ansvarade han bland annat för såväl speltidningar som tidningar med inriktning på Venture Capital.

”Jag var där i 5-6 år och det var en spännande tid. Ett minne var när jag arbetade med så kallade Gaming-tidningar. Då anlitade vi flera gamers som bland annat hjälpte oss med att recensera olika spel. Med risk för att förstärka olika fördomar om gamingvärlden kan jag konstatera att jag hade mer traditionella arbetstider än vad de hade. Jag vill däremot vara tydlig med att vi hade ett jättebra samarbete”, berättar Jesper och fortsätter ”Min tid på IDG var oerhört lärorik. Jag började som säljare och blev därefter Business Manager för speltidningarna. Jag trivdes väldigt bra där och det som till sist ändå fick mig att gå vidare var att jag ville arbeta mer med tekniken”, förklarar han.

Behöll kontakten med media

Jesper lyckades behålla kontakten med mediabranschen samtidigt som han uppfyllde sitt mål om att komma närmare tekniken. Svaret på hans önskan blev Qbrick. Där fick han arbeta med tekniknära, och för den tiden, nydanande uppgifter såsom livestreaming och tekniskt avancerade konferenslösningar. Kunderna bestod bland annat av Aftonbladet, Expressen med flera.

Fortsättningen av karriären förde honom närmare den roll och den uppgift som han har i dag, att etablera och expandera ett företag på en ny marknad. Den gången handlade det om Level3 där han arbetade i åtta år. När han började var han den andre anställde, med ansvar för Norden. Företaget var verksamt inom IT Telecom med fokus på Media Enterprise och erbjöd bland annat tjänster inom lagring och säkerhet.

”Jag reste mycket på den tiden och lärde jag mig massor om att arbeta internationellt och hur man gör affärer i olika delar av världen. Jag tror att det var då som jag insåg att jag kunde återkoppla till mina erfarenheter från Svenskt Näringsliv. Nämligen att det är kundens representant som ska vara i fokus. Mitt erbjudande måste ha en röd tråd som kunden kan följa och förstå. Det handlar om människor och relationer. Varje affärsöverenskommelse måste han minst två vinnare”, säger Jesper.

Vad ser han i spåkulan?

Vi frågar Jesper om var han tror att Link11 är om tre år.

”Då är vi en av de största leverantören inom skydd för DDoS-attacker på den globala marknaden. Vi kommer att leverera det löftet med hjälp av den pågående digitaliseringen. Det finns två kategorier av företag och organisationer. De som redan har blivit attackerade och de som kommer att bli det. Link11 är en molnbaserad lösning och vi representerar den nya generationen av DDoS-skydd. Våra lösningar bygger på Artificiell Intelligens och maskininlärning. Det är en utgångspunkt för att kunna erbjuda våra kunder ett skydd som aktiveras och slår ut nya attacker inom ett tiotal sekunder”, avslutar Jesper med en trygg och gotländsk accent.

När vi skiljs åt syns det i hans ögon att han brinner för uppgiften att föra Link11, och kampen mot DDoS-attacker, mot ett framgångsrikt resultat.

Läs mer här: https://www.link11.com/en/ddos-report/

Privat
Namn:                                          Jesper Permerud
Ålder:                                            39 år
Bor:                                               Ekerö
Familj:                                          Sambo och 3 döttrar, 5 & 8 & 10 år, samt labradoren Boss
Intressen:                                    Träning, Alpin skidåkning, Resor, Mat (Italienskt & Franskt)
Senaste bok:                               Drömarbetsgivaren : 10 budord för att få medarbetare att vissla på väg till                                                          jobbet, av Svante Randlert och Eldslandet av Pascal Engman
Senaste film:                              Sune vs. Sune
Antal devices:                             15+