En lyckad molntransformation kräver omfattande analys
Hem NyheterMolntjänster En lyckad molntransformation kräver omfattande analys

En lyckad molntransformation kräver omfattande analys

Publicerat av: Redaktionen

Allt fler organisationer tar till sig molntjänster av olika slag och på olika sätt, men det finns gott om fällor och besvikelser.

En lyckad molntransformation kräver omfattande analys

Joe Baguley, som är vice president och cto på VMware i Europa

Därför är det viktigt med en omfattande analys innan steget tas.

Det framkom på ett webinar i London arrangerat av VMware där olika molnexperter deltog. Utgångspunkten var en undersökning som visar att endast en av tre europeiska organisationer använder sig av molntjänster. Det innebär att europeiska företag ligger fem år efter USA när det gäller att ta till sig molntjänster.

Men nu är allt fler europeiska företag på väg att börja använda molntjänster, samtidigt upptäcker fler att det behövs större flexibilitet i de existerande molntjänsterna och att de måste ge större möjligheter till diversifiering.

– Förändringstakten håller definitivt i sig och börjar gå snabbare. Pandemin driver på. Den ökar folks aptit på ny teknik generellt, säger Joe Baguley, som är vice president och cto på VMware i Europa.

Utvecklingen påskyndas av att allt fler organisationer upptäcker att molntjänster bidrar till allt från kostnadsreduktion och bättre applikationsutveckling till att förkorta tiden för att komma ut på marknaden med nya produkter och tjänster. Det här skapar en stress när det gäller övergången till molnet och det finns också exempel på företag som gått över till molntjänster, men som nu vill ta ett steg tillbaka för att göra ett omtag.

– Det gäller att inte lägga allt i en korg. Det gäller att välja en molnleverantör som kan garantera att jag kan få tillbaka mina data – idag eller nästa år. Notera också att det hela tiden kommer nya molnleverantörer, säger Louise Öström, som är global lead för VMware på konsultbolaget Accenture.

Hanteringen av data, var de lagras, åtkomst, hur de lagras och vilka regelverk som finns i olika länder är centrala frågeställningar i samband med molntjänster. Mängden data som produceras och som måste hanteras ökar ständigt. Enligt uppgift kommer mängden data i världen att dubbleras inom tre år.

– Ibland har data vi lagrar inget värde idag, men de kanske blir värdefulla i en framtid. Molntjänster ger bättre möjligheter att lagra, och att samarbeta om lagring, så att vi kan komma åt dem när vi behöver dem, säger Salvatore Cassara, som är cio på SGM-SMIT Group.

I takt med att värdet på data hela tiden ökar, till exempel för input vid maskininlärning, så blir datahanteringen allt viktigare. Frågeställningen om vem som äger ens data blir central vid val av molntjänst. Här varnar experterna för risken att bli inlåst vid val av molnleverantör och att lösningen i många fall kan vara en mix av molntjänster i kombination med egna datacenter. Verkligheten blir allt mer komplex. Tidigare fanns data i ett datacenter. Idag finns data lite varstans.

Redan nu märks också en förändring i attityderna hos både existerande och presumtiva molnkunder.

– När jag pratade med kunder tidigare, så fanns det bara möjligheter med molntjänster, men nu pratar många även om riskerna. Det finns en rädsla för att förlora kontrollen över sina affärer genom molntjänster, säger Sylvain Rouri, som är säkerhetschef vid molnleverantören OVHcloud.

Stor enighet märks i att kunderna kräver större öppenhet i molntjänsterna. Allt för många kunder har upplevt att man blivit inlåsta vid valet av molnleverantör.

– Fokusera inte på molnet direkt, utan tänk på vilka applikationer du har, hur du vill utveckla dem, vilka data du har och hur du vill använda dem. Börja med det du behöver. Spänn inte vagnen framför hästen, säger Joe Baguley.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00