En majoriteten av svenskarna har upplevt missförstånd under videosamtal

En majoritet av svenskarna har upplevt missförstånd under videosamtal

Publicerat av: Redaktionen

I en ny undersökning genomförd av teknikföretaget Owl Labs tillsammans med Novus (december 2021) framgår det att en majoritet av svenskarna, 64%, upplevt missförstånd under videosamtal till följd av att de missar sociala koder som kroppsspråk och tonläge, men även på grund av teknikaliteter som ljudkvalitet- och videokvalitet.

 Pandemin har gjort att videosamtal och videomöten har ökat markant, både privat och som arbetsverktyg, så till den grad att till ordet “Zoom-trötthet” tillkommit i Språkrådets nyordslista.

Men hur pass väl förstår vi varandra över videosamtal egentligen?

Undersökningen från teknikföretaget Owl Labs visar att fler än 6 av 10 svenskar (64%) någon gång har upplevt missförstånd under ett videosamtal – 1 av 10 (10%) uppger att det händer ofta.

Ljudkvalitet och tekniska avbrott vanligaste anledningen till missförstånd

En majoriteten av svenskarna har upplevt missförstånd under videosamtalAv de som har upplevt missförstånd under videosamtal svarar drygt hälften (55%) ljudkvalitet och 4 av 10 (41%) tekniska avbrott som skäl till detta. Drygt 1 av 10 (13%) uppger att missat kroppsspråk och även tonfall som en vanlig anledning till att missförstånd uppkommer under videosamtal. Personer i åldrarna 18-29 (70%) och studerande (78%) svarar i betydligt högre grad att ljudkvaliteten har lett till missförstånd.

Av de svenskar som har upplevt missförstånd under videosamtal svarar 35% att det främsta skälet är videokvalitet.

Även här svarade personer i åldern 18-29 år (47%) och studerande (48%) videokvaliteten som främsta skäl till missförstånd.

När det kommer till svårigheter med att kunna avläsa kroppsspråk uppger 13 % av svenskarna detta som det främsta skälet till att missförstånd under videosamtal sker.

Frank Weishaupt, VD för Owl Labs konstaterar: “Behovet av effektiv teknik som gör vår dagliga kommunikation väl fungerande är idag starkare än någonsin. Dagens digitala klimat, delvis pådrivet av pandemin understryker vikten av att överbrygga gapet mellan dem som fysiskt befinner sig på en plats och dem som ansluter till videosamtal på distans. För mer effektiva och produktiva möten, med mindre missförstånd, behöver vi förlita oss på antagandet av bättre, mer uppslukande teknik och lösningar som nyttjar AI, AR och VR samt kraftfulla verktyg som exempelvis Meeting Owl.”

38% upplever videosamtal- och möten mindre effektiva på grund av missförstånd

Av de som upplevt missförstånd under videosamtal svarar drygt en tredjedel (38%) att detta gör videosamtalen mindre effektiva.

Av de svenskar som upplever att videosamtal är mindre effektiva på grund av missförstånd (38%) framgår det att personer inom offentlig verksamhet (46%) är de som främst uppger att möten är mindre effektiva på grund av missförstånd.

Däremot uppger en tredjedel av svenskarna i undersökningen att de inte anser det vara mindre effektivt med videosamtal på grund av missförstånd. Vid en djupdykning i undersökningen framgår det att studerande (44%) och tjänstemän (37%) är de som huvudsakligen inte upplever videosamtal som mindre effektiva på grund av missförstånd. Även de som är 18-29 år (38%) och 50-64 år (38%) svarar detta.

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00