Därför ska du sätta mobilappar på agendan
Hem KRÖNIKA Därför ska du sätta mobilappar på agendan

Därför ska du sätta mobilappar på agendan

Publicerat av: Redaktionen

Företagsapparna halkar efter i användning, så ser du till att driva användningen på rätt sätt.

Vad som främst gjort att människor tagit till sig av mobilitet är alla appar, och hur de kan användas. Forskning visar att appar dominerar vår Därför ska du sätta mobilappar på agendan 2mobilanvändning, och står för 90 procent av den tid som vi använder mobiltelefonen, något som betonar hur stor roll appar spelar för vår mobilanvändning.

Användningen av appar kommer också fortsätta öka. Enligt en beräkning från Gartner kommer 268 miljarder appar, till ett värde av 77 miljarder dollar, laddas ned 2017. Men, samtidigt som många kan rabbla upp alla de konsumentappar de använder dagligen så är det sällan samma sak med företagsappar. Kanske man har koll på Dropbox, Box eller Salesforce, men utvecklingen av företagsappar ligger fortfarande efter.

Vad är då orsaken till detta? Varför är det ett problem, och hur kan framtiden se ut för företagsappar?

Det är tydligt att de allra flesta företagsappar ännu inte nått mobiltelefonerna i någon större utsträckning. Frågan är varför det är så få appar som skapats för företagsanvändare? Ett svar är att det traditionellt sett varit svårt för nya appar att slå igenom och visa affärsnyttan för företagen. Säkerhetsaspekten har också gjort utvecklingen svårare. Företagsappar känns ofta krångliga och klumpiga, och saknar ett modernt användargränssnitt. Många användare känner sig oinspirerade, och entusiasmen för att använda företagsappar är låg.

IT-avdelningen har också kämpat med företagsappar. Ofta stöter man på utmaningar i form av besvärliga konfigurationer eller förvirrande uppsättningar. Risken att osäkra appar används orsakar en huvudvärk som den upptagna IT-avdelningen gärna vill undvika.

Det går att argumentera för att bristen på företagsappar beror på att arbetsgivaren ofta är försiktig med att låta anställda använda dem, av oro för hur de ska hanteras. Att möta detta är dock inte svårt. Strategisk mobilhantering minskar farhågorna genom att sätta företaget i centrum av apputvecklingen, användningen och säkerheten. Det identifierar och svarar mot ett förändrat användarbehov och beteende.

Hur viktigt är det då för organisationer att sätta mobilappar på agendan? Kort och gott: Väldigt. Enligt en nyligen publicerad studie från AEB har man kommit längre i branscher som transport och logistik. Studien visar att detta skett tack vare att frågan hamnat på dagordningen hos företagsledningen, och även om inte alla företag kommit lika långt så är förväntningarna och intresset för tekniken högt.

I takt med att mobilitet blir mer affärskritiskt, kommer appar bidra till att ytterligare effektivisera och göra företag mer konkurrenskraftiga. Exempelvis appar som gör det möjligt att göra sin tidsrapportering och utgiftredovisning då man är utanför kontoret.

År 2020 förutspås 70 procent av företagen i Storbritannien ha anställda som arbetar på distans, och affärsappar kommer hjälpa anställda att arbeta effektivt hemma tillsammans med kollegorna på kontoret.

Många företag oroas över att de inte har kompetensen att utveckla appar eller att det är för dyrt att lägga ut utvecklingen på extern part. Men, det gäller alla projekt. Börja med att förstå dina mål och se till att de är definierade och mätbara. Vad är trenderna i branschen just nu? Finns det några aktörer det skulle gå att samarbeta med, något som ofta gör det både mer kostnadseffektivt och kvalitetssäkert?

För många företag är det fortfarande säkerheten som ses som det största hindret för att använda sig av företagsappar. Vi kommer i framtiden se hur mer fokus läggs på säkerheten, så som lösningar som krypterar apptrafiken.

Att sätta mobilitet på ledningsnivå, oavsett typ av organisation och storlek, gör att företag kan utnyttja kraften i appar fullt, samtidigt som säkerheten sätts i främsta rummet. Ju mer företagsappar börjar användas i den dagliga verksamheten, desto bättre kommer företag att bli på att erbjuda nya, effektiva sätt att arbeta mobilt. Företag som vill ligga i framkant när det gäller de anställdas krav på mobilt arbete, måste börja prioritera företagsappar som ett arbetsredskap.

Av Stefan Spendrup, Nordenchef på SOTI

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>