Ny undersökning visar: Sveriges IT-beredskap är låg
Hem NyheterUndersökningar En ny undersökning visar: Sveriges IT-beredskap är låg

En ny undersökning visar: Sveriges IT-beredskap är låg

Publicerat av: Redaktionen

Bara tre av tio företag kan upprätthålla verksamheten vid krig – offentlig sektor sämst rusta.

Svenska företag skyddar inte samhällskritisk data tillräckligt och många samhällskritiska företag uppger att de inte kan fortsätta sin verksamhet om deras IT går ner. 

Det visar en ny undersökning med IT-chefer gjord av Novus på uppdrag av IT-konsultbolaget Tietoevry. Offentlig sektor är sämre rustad än privat sektor.

Bara tre av tio av IT-cheferna uppger att deras organisation helt skulle kunna upprätthålla verksamheten om Sverige skulle bli avskuret från omvärlden vid till exempel krig. Nästan var tionde uppger att de inte skulle kunna upprätthålla verksamheten alls.

– Sveriges IT-beredskap är farligt låg. Allt för många företag har helt enkelt för dålig koll på både sitt IT-skydd och sin samhällskritiska data, något som kommer få oerhörda konsekvenser för medborgarna när olyckan är framme, säger Johan Torstensson, Sverigechef på Tietoevry.

Bara två av tio IT-chefer (19%) anser att organisationen är mycket väl förberedd om IT-systemet skulle sluta fungera som det ska. Nästan lika många, 17 procent, uppger att de inte är förberedda. Tre av fyra IT-chefer (74%) uppger också att deras organisation helt eller delvis har säkerhetsklassat sin data i olika kategorier med olika skyddsbehov, medan 22 procent inte har gjort det.

– Det är väldigt oroande att nära vart fjärde företag inte har säkerhetsklassat sin data. Det innebär en enorm sårbarhet. Ett annat stort orostecken är att inte ens två av tio uppger att deras organisation har blivit utsatt för någon allvarligare IT- eller cyberattack det senaste året. Vi vet att attackerna är betydligt vanligare än så och ovissheten bland IT-cheferna visar att förövarna blivit väldigt skickliga, säger Johan Torstensson.

Privat sektor bättre rustad än den offentliga

Ny undersökning visar: Sveriges IT-beredskap är lågGenerellt är den offentliga sektorn sämre rustad än den privata. Inom offentlig sektor anser exempelvis bara fyra procent av IT-cheferna att deras organisation är mycket väl förberedd jämfört med 24 inom privat sektor. 25 procent anser att de inte är förberedda jämfört med 14 procent inom privat sektor.

I händelse av till exempel krig då Sverige blir avskuret från omvärlden uppger bara 23 procent av de tillfrågade inom offentlig sektor att de helt skulle kunna upprätthålla verksamheten. Motsvarande siffra inom privat sektor är 32 procent.

Individberoende och kompetensbrist de största utmaningarna

De topp tre största utmaningarna, både inom offentlig och privat sektor, är enligt IT-cheferna att man är beroende av vissa individer för att driva IT-lösningarna (57%), brist på kompetens (55%) och för låg IT-budget (31%). Samtliga utmaningar ses som större av IT-chefer i offentlig sektor.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>