En smart arbetsplats kräver smart teknik

[Krönika] Det smarta kontoret är på stark framfart.

Dagens arbetsliv kräver globala samarbeten i allt större utsträckning, vilket gör att vi måste ha de rätta verktygen för att underlätta samarbeten med parter som inte är på samma kontor – eller ens i samma land.

Attraktivt bland anställdaEn smart arbetsplats kräver smart teknik 1

Enligt undersökningen Intel Future Workforce Study uttrycker anställda inte bara en vilja, utan ställer även krav på att arbeta från ett smart kontor inom de närmsta fem åren. Det gör att företagen måste växla upp sina satsningar för att fortsätta vara en attraktiv arbetsplats. Ett positivt besked är en undersökning från Lenovo från 2017 som visar att 92 procent av företag planerar att transformera sin arbetsplats. Det är lovande siffror, men det är också viktigt företagen tar sitt ansvar och genomför satsningarna på det smarta kontoret, för att inte hamna på efterkälken.

Öppna upp för mer kreativa möten

En förutsättning för det smarta kontoret är att det ska kännas som att man samarbetar lika bra som om man hade arbetat från samma kontor. Det innebär till exempel att möten, både effektiva och kreativa, ska hålla samma kvalitet oavsett om alla deltagare inte är fysiskt närvarande.

Tidigare i år lanserade vi Lenovo ThinkSmart Hub 700 och ThinkSmart Hub 500, två mötesrumslösningar med stöd för flera samarbetsplattformar som Skype, Zoom och BlueJeans. Våra smarta hubbar har intelligent hårdvara med sensorer för att upptäcka när deltagarna befinner sig i mötesrummet och kan koppla upp sig med enheter på ett enkelt sätt, oavsett om de är trådlösa eller inte.

Det viktigaste är att tekniken fungerar som den ska, så att anställda kan uppmuntras till att samarbeta mer utan att känna att de behöver befinna sig på ett fysiskt möte. De anställdas krav på att digitalisera kontoren blir att starkare och det är dags för företagen att kunna bemöta kraven – med smart teknik för det smarta kontoret.

Pasi Välimaa, Solutions Technologist, Lenovo Sverige