Enfo utvecklar ny integrationsplattform för Skellefteå kommun
Hem Digitala verktyg Enfo utvecklar ny integrationsplattform för Skellefteå kommun

Enfo utvecklar ny integrationsplattform för Skellefteå kommun

Publicerat av: Redaktionen

Skellefteå kommun, med drygt 72 000 invånare, står inför en kraftig befolkningstillväxt.

Det ställer höga krav på en ökad digitalisering.

För att utveckla och samordna sin it-infrastruktur har man nu tagit hjälp av it-tjänstebolaget Enfo.

Skellefteå kommun är en av landets mest expansiva kommuner där det också investeras mest per capita. Kommunen väntar en befolkningstillväxt på cirka 20 procent redan 2030, och intresset för norra Sverige är generellt stort då över 1 000 miljarder kronor väntas investeras i regionen.

För att hantera det ökade kravet på digitalisering som en så kraftig expansion kräver har man inlett ett samarbete med it-tjänstebolaget Enfo kring en helt ny integrationsplattform. Målet är att det ska bli betydligt enklare att hantera information och därmed kunna erbjuda snabbare service och bättre digitala tjänster.

Enfo utvecklar ny integrationsplattform för Skellefteå kommun– Både kommuninvånare och medarbetare förväntar sig att verksamheten följer med i den tekniska utvecklingen, med allt bättre och smidigare lösningar samt tillgänglighet dygnet runt. Genom samarbetet med Enfo och vår nya integrationsplattform får vi bland annat möjlighet att fatta bättre beslut baserat på våra data, säger Michael Carlberg Lax, CIO på Skellefteå kommun.

Michael Carlberg Lax förklarar att man börjat från grunden med det digitala arvet, som tidigare varit ett hinder för omställningen då teknikutveckling varit utspridd på olika förvaltningar.

I dag har man kunnat samla ansvaret för viktiga digitala byggblock till en och samma avdelning, vilket leder till flera fördelar.

– Skellefteås ambition är att använda digitaliseringen som en hävstång för att klara den snabba tillväxten. Som ett steg i att utveckla platsen genomförs därför omfattande satsningar på digital informationsförsörjning för att frigöra data som tidigare varit inlåsta. Bättre tillgång till information förväntas leda till nya tjänster och innovationer kopplade till hållbar mobilitet, elektrifiering och byggande, säger Michael Carlberg Lax.

Den nyutvecklade integrationsplattformen består av tre huvudsakliga delar: en API-hantering i IBM-miljö som används för att kontrollera och analysera API:er, en så kallad integrationsbuss som gör att information kan flöda säkert mellan applikationer samt en meddelandebaserad plattform.

– Att vara med på Skellefteå kommuns digitala tillväxtresa är oerhört inspirerande. Vi har arbetat nära kommunen med att ta fram en integrationsmiljö som är skalbar och som gör det smidigt och enkelt att hitta den information som behövs. Fokus har också varit på att underlätta och effektivisera kommunens arbete med förbättring och utveckling av tjänster, säger Fredric Travaglia, verksamhetsarkitekt på Enfo.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>