Hem Nyheter Enorm dataökning väntar fordonsindustrin – få tillräckligt förberedda

Enorm dataökning väntar fordonsindustrin – få tillräckligt förberedda

Publicerat av: Redaktionen

En ny rapport av Frost & Sullivan, framtagen på uppdrag av Dell Technologies, visar att fordonsindustrin står inför stora utmaningar – med växande datamängder och ökade krav kring både ekosystem och infrastruktur.

Enorm dataökning väntar fordonsindustrin – få tillräckligt förberedda 2

Dick Dragemark

I rapporten svarar flera av världens ledande biltillverkare på hur de ser utvecklingen av fordon fram till år 2030. Och det är tydligt att de pressas från flera håll. Dels börjar allt fler techjättar visa intresse för fordonsmarknaden, dels kräver utvecklingen mot självkörande bilar att biltillverkarna hittar nya intäktsströmmar kopplade till sina fordon.

– Både det tekniska ekosystemet och infrastrukturen hos fordonstillverkarna behöver utvecklas rejält. Om de misslyckas riskerar de framöver att endast bli hårdvarutillverkare medan mjukvarujättarna tar hem den stora delen av vinsten, säger Dick Dragemark, enterprise presale manager, på Dell Technologies.

Snart 10TB data per dag och bil

En prioriterad fråga för fordonsindustrin är hur man ska hantera all data som skapas av uppkopplade och självkörande fordon, och utveckla tjänster utifrån detta. Sammanställningen visar att en uppkopplad bil i nuläget producerar ungefär 100-300 MB data per månad. Samtidigt producerar testexemplar av självkörande fordon ungefär 4TB data. Framöver väntas de producera cirka 10TB data per dag och fordon.

– Det här kräver rätt hantering och hög säkerhet kring vad som ska lagras och processas. Samtidigt upplever många biltillverkare att det inte ligger i deras kärnverksamhet att hantera dessa stora datamiljöer. Många stora organisationer har ett mönster av att göra saker som de alltid har gjort, och när beslut tas blir det som att vända en oljetanker. Det tar tid och andra hinner förbi.

– Utvecklingen av uppkopplade och självkörande fordon kan inte ske enbart hos fordonstillverkarna, och just därför är dessa strategiska partnerskap jätteviktiga. Men oavsett partnerskap måste tillverkarna fokusera mer på hur de ska ta hand om all data.

Multimoln och AI kan hjälpa

Rapporten visar att den explosiva tillväxten av data också kan utgöra ett otroligt kraftfullt redskap i jakten på nya inkomstkällor. Men för att kunna kapitalisera på det måste fordonstillverkare bemästra sina datastrategier. Det pekar på att framtiden för den uppkopplade fordonsindustrin bör börja med datahantering, och mer specifikt med en mjukvarubaserad och molndriven infrastruktur där man på ett effektivt sätt hanterar allt större volymer av data.

– En av de viktigaste delarna framöver är att ha en multimolnstrategi för att hantera dessa datamängder på ett effektivt sätt. Är det realistiskt att en fabrik i Sverige kommer kunna ta in 10 TB data från andra sidan jorden och bearbeta den i realtid? Här handlar det om att biltillverkarna måste bli bättre på att använda artificiell intelligens och maskininlärning för att utveckla de tjänster som ska stå för de framtida intäktsströmmarna, säger Dick Dragemark.

– Det finns så klart ljuspunkter bland fordondstillverkarna. Men ur ganska många aspekter behöver förberedelserna bli bättre för att man på ett effektivt sätt ska kunna möta framtidens frågor.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>