Net4Mobility, Tele2 och Telenors samägda nätbolag, har valt Ericsson som majoritetspartner och kommer att använda Ericsson helhetslösning, Ericsson Radio System, för att modernisera existerande nät och rulla ut ett omfattande 5G-nätverk i Sverige.
Sverige är Europas femte största land sett till storlek – med cirka 450 000 kvadratkilometer inklusive landsbygdsområden och glesbefolkade områden.
För att leverera 5G-anslutning över hela landet behöver Net4Mobility högpresterande och tillförlitlig telekominfrastruktur. Med hjälp av Ericsson kommer Net4Mobilitys kunder att ha tillgång till nästa generations uppkoppling. Affären är ett viktigt steg mot att både uppnå rikstäckande 5G-uppkoppling i Sverige och att uppfylla Net4Mobilitys mål om att 99,9 procent av befolkningen ska ha 5G-täckning tills 2023.
Jonas Edén, CTO, Telenor Sverige, säger: ”5G är redan etablerat i de största städerna i Sverige och nu är nästa mål att erbjuda tjänsten till 99,9 procent av Sveriges befolkning före slutet av 2023. Ericsson är en av våra viktiga partners när vi går in i 5G-eran, och vi ser fram emot att tillsammans kunna skapa ännu bättre förutsättningar för digitalisering av Sverige.”
Yogesh Malik, CTIO, Tele2, säger: ”De korta svarstiderna och den höga tillförlitligheten i vårt 5G-nätverk kommer att möjliggöra helt nya upplevelser för våra kunder. Genom samarbetet med Ericsson kommer vi att bidra med säkert och hållbart 5G till hela Sverige och samtidigt säkerställa att vi även framöver lever upp till svenska konsumenters och företags efterfrågan på snabb och tillförlitlig data.”
Arun Bansal, chef för marknadsområdet Europa & Latinamerika , säger: ”5G:s stora fördelar och innovationspotential ska vara tillgängliga för alla, oavsett var de bor eller arbetar. Det är precis vad vi kommer att hjälpa Net4Mobility att uppnå när de rullar ut expansiv och robust 5G med hjälp av vår ledande teknik. Kunder i Sverige kommer snart att kunna ta del av ökad användarupplevelse och affärsmöjligheter som 5G-utrullningen skapar.”
Efter att ha säkerställt 3,5 GHz-spektrum tidigare i år, kommer denna satsning av Net4Mobility och Ericsson att öppna upp för de enorma möjligheter som 5G skapar. Fördelarna med 5G inkluderar snabbare anslutning med lägre svarstid till konsumenter, företag och samhället i stort. Det möjliggör även automatisering, sakernas internet (IoT) och mycket mer.
Enligt en Analysys Mason-rapport utförd på uppdrag av Ericsson förväntas 5G generera en vinst på 66 miljarder kronor till Sveriges BNP. Några användingsområden som kommer kunna dra stora fördelar av 5G är exempelvis smarta och automatiserade fabriker, smarta transportlösningar, uppkopplad sjukvård, effektiviserat jordbruk och Fixed Wireless Access-tillämpningar för både storstäder och landsbygd.
Portföljinformation
Ericsson kommer att göra det möjligt för Net4Mobility att accelerera utrullningen av 5G i sitt nyligen förvärvade 3,5 GHz-mellanbandsspektrum med hjälp av Ericssons Massive MIMO-portfölj, inklusive den kompakta 200MHz bandbreddskapabla AIR 3227 och den innovativa Ericsson Uplink Booster-lösningen. Net4Mobility kommer också att implementera Ericsson Spectrum Sharing för 5G i Frequency Division Duplex (FDD) -band med multibandradio.
Ericsson Spectrum Sharing är en lösning som tillåter tjänsteleverantörer att rulla ut 5G med hjälp av befintligt spektrum och siter. Det möjliggör att 4G och 5G kan sändas samtidigt på samma FDD-spektrum, utan behov av dedikerat 5G-spektrum, vilket möjliggör en mer omfattande och grönare 5G-täckning för Sverige. Med spektrumdelning på 1 millisekund maximerar det även spektrumeffektiviteten.
Ericsson kommer också att leverera RAN Compute-lösningar som ökar flexibiliteten av Net4Mobilty-nätverket och gör det framtidssäkrat. Dessa lösningar drivs av Ericsson Silicon, vilket skapar energieffektivitet som också minskar koldioxidavtrycket i mobilnäten. Net4Mobility kommer också att använda Ericsson Antenna System och Ericssons MINI-LINK 6000 microwave transmission produkter i Sverige. Mikrovågsöverföring gör det möjligt för tjänsteleverantören att flytta nätverksgränserna till områden där optisk infrastruktur skulle vara svår eller dyr att bygga.