“Ericssons mobiltelefoner” – en unik inblick i det svenska mobilundret

För första gången berättas nu i ord och bild den närmast otroliga historien om det svenska mobilundret av dem som befann sig mitt i händelsernas centrum. Boken ”Ericssons mobiltelefoner 1983–2001” vänder sig till alla som vill veta hur det verkligen gick till då Ericsson var det hetaste som fanns. 

Mobil bokVår mest använda tekniska pryl, något som de flesta av oss tar för givet. Men för 25 30 år sedan var den både exklusiv och sällsynt och användes främst av personer som på den tiden ansågs tvungna att vara nåbara i sitt jobb.

Under 1980-talet kom Sverige att bli ett högteknologiskt världscentrum och Ericsson var det ledandet företaget inom utvecklingen av telefoner utan sladd. Till en början var det stora, klumpiga och dyra manicker, men med tiden blev de så små att de fick plats i fickan, samtidigt som priset sjönk. Rätt vad det var plockades antennen bort – och vem minns inte känslan när man skickade sitt första sms?

För första gången berättas nu i ord och bild den närmast otroliga historien om det svenska mobilundret av dem som befann sig mitt i händelsernas centrum. Här får du följa spelet ”bakom kulisserna” och kan botanisera bland Ericssons alla 80- och 90-talsmodeller, från den klassiska Hotline-telefonen och ”yuppienallarna” fram till multifunktionella smartphones.

Mobiltelefonbranschen har aldrig dokumenterats på det här sättet. Historien och dokumenten kring mobiltelefonsutvecklingen håller på att försvinna. Under 90-talet var Ericsson det hetaste som fanns i Sverige och en stor del av världen. Ericsson var inte bara teknikledande inom mobiltelefonutveckling, utan även inom radio, batteri och integrerade kretsar. Allt som hade med high tech att göra var Ericsson engagerat i, säger Jan Svensson.

Post Comment