ESET släpper EternalBlue Vulnerability Checker en variant av utpressningsprogrammet Crysis

ESET meddelar att två mycket användbara verktyg har släppts som kan användas för att bekämpa de senaste utbrotten av ransomware-attacker.

Däribland WannaCry-attacken (WannaCryptor) och en variant av det ökända utpressningsprogrammet Crysis som lägger till filändelserna .wallet och .onion till angripna filer.ESET släpper EternalBlue Vulnerability Checker en variant av utpressningsprogrammet Crysis 1

Det första verktyget – EternalBlue Vulnerability Checker – undersöker om Windows-installationen har uppdaterats för att täppa igen säkerhetshålet EternalBlue, som ligger bakom den senaste ransomware-epidemin WannaCry och som fortfarande används för att sprida mining-program för kryptovaluta och annan skadlig programvara.

ESET:s nätverksdetektering av säkerhetshålet EternalBlue (CVE-2017-0144) lades till den 25 april, det vill säga före utbrottet av WannaCry-hotet.

Det andra verktyget som släppts av ESET är en dekrypteringslösning som hjälper personer som drabbats av en variant av utpressningsprogrammet Crysis som lägger till filändelserna .wallet och .onion till de krypterade filerna. Dekrypteringsnycklarna publicerades den 18 maj på forumet BleepingComputer.com.

Båda verktygen kan laddas ned från ESET:s webbplats.

 

Mer att läsa om ESET:https://it-kanalen.se/eset-anders-nilsson-it-sakerhetsexpert-om-cyberattacken-och-wannacry/