EU-parlamentariker: Politiseringen av 5G-utrullningen är bekymrande
Hem LeverantörHuawei EU-parlamentariker: Politiseringen av 5G-utrullningen är bekymrande

EU-parlamentariker: Politiseringen av 5G-utrullningen är bekymrande

Publicerat av: Redaktionen

I ett gemensamt brev till EU-kommissionärerna Margrethe Vestager, Valdis Dombrovskis och Thierry Breton uttrycker åtta EU-parlamentariker från partigrupperna EPP och S&D att de är bekymrade över vad de kallar den ökade politiseringen av 5G-utrullningen i EU.

EU-parlamentariker: Politiseringen av 5G-utrullningen är bekymrande

De uppmanar också EU-kommissionen att upprätthålla principerna kring EU:s ”5G-verktygslåda” och att inte diskriminera någon leverantör baserat på ursprungsland.

Nyligen skickade åtta EU-parlamentariker från partigrupperna EPP (där bland andra svenska Moderaterna och Kristdemokraterna ingår) och S&P (där bland andra svenska Socialdemokraterna ingår) ett gemensamt brev till företrädare för EU-kommissionen, där de förklarar vikten av en framgångsrik utrullning av 5G-nätet i Europa och riskerna med att vissa medlemsländer nu har uteslutit, eller planerar att utesluta, utländska 5G-aktörer från sina nät. EU-parlamentarikerna skriver att sådana åtgärder ”kommer att förstöra globala industrikedjor, underminera innovationsekosystemet och skada europeiska konsumenter”.

EU-parlamentarikerna menar att den protektionism som flera medlemsstater nu visar prov på riskerar att leda till att EU inte digitaliseras i tillräcklig takt. De uppmanar EU att stå självständiga i sin politik och ta självständiga beslut genom att upprätthålla principerna kring EU:s ”5G-verktygslåda”, det ramverk som medlemsstaterna tillsammans satt upp för 5G-utrullningen. EU-parlamentarikerna argumenterar också för att ingen leverantör ska diskrimineras på grund av sitt ursprungsland, vad de kallar ”teknologisk rasism”, utan att alla företag ska kunna bidra till 5G-utrullningen förutsatt att de möter de uppsatta tekniska kriterierna.

– Att Moderaternas, Kristdemokraternas och Socialdemokraternas partikollegor i EU-parlamentet gemensamt kräver att principerna kring EU:s 5G-verktygslåda upprätthålls och att ingen leverantör ska stängas ute från 5G-utrullningen i EU är mycket välkommet. Allt fler röster höjs nu mot den våg av protektionism som sköljer genom Europa och jag hoppas att Sverige, och resten av EU, framåt väljer innovations- och konkurrenskraft istället för misstänksamhet och fördomar, säger Kenneth Fredriksen, Executive Vice President, CEE & Nordic region på Huawei.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>