Farorna med att försöka tjäna snabba pengar på kryptovaluta
Hem NYHETER Farorna med att försöka tjäna snabba pengar på kryptovaluta

Farorna med att försöka tjäna snabba pengar på kryptovaluta

Publicerat av: Redaktionen

Trots att kryptovaluta kan tyckas låta som science fiction, är fenomenet i högsta grad verkligt.

Farorna med att försöka tjäna snabba pengar på kryptovaluta 2Termen används övergripande för att beskriva en mängd olika digitala valutor som kan användas för att handla varor och tjänster online. Den mest välkända och populära valutan är Bitcoin.

Bitcoin blev snabbt ett fenomen när värdet på valutan för några år sedan plötsligt sköt i höjden och folk insåg att det kunde löna sig rejält att investera i den. Från januari till december 2017 steg priset på Bitcoin med över 2000 %, från 953 till 20 089 dollar.

Värdet på Bitcoin har sedan dess varierat kraftigt och lockar allt fler att försöka tjäna snabba pengar på fenomenet. Därmed har även riskerna att drabbas av kryptovalutabedrägerier växt.

På grund av de avancerade krypteringsteknologierna bakom Bitcoin och annan liknande valuta är den notoriskt svåra att spåra och kan snabbt och anonymt flyttas runt. Detta innebär förstås säkerhetsförmåner för parterna som skickar och tar emot pengarna, men betyder samtidigt att om pengarna någon gång stjäls av illvilliga aktörer, så är det i princip omöjligt att se vem som har tagit dem och var de är.

Detta har gjort kryptovaluta till ett populärt mål för så kallade nätfiskare (phishers). Att stjäla kryptovaluta genom traditionella hackningsmetoder kan vara oerhört svårt, men skickliga bedragarna använder sig istället ofta av sedvanliga sociala tillvägagångssätt för att lura människor att lämna ut uppgifter om sina digitala plånböcker, där kryptovalutan lagras.

Två andra risker relaterade till kryptovaluta ligger i volatiliteten av dess värde och det faktum att den är oreglerad.

Med priser som förändras nästintill i realtid kan personer som kanske bara handlat en eller två bitcoins någon enstaka gång för en struntsumma, ha mycket mer pengar i sina digitala plånböcker än de någonsin trodde de skulle ha. Det finns således enorma mängder pengar där ute som bara väntar på att stjälas av bedragare. När en individ eller företag väl inser att deras pengar har stulits, så finns det i princip inget de kan göra åt det. Enligt en artikel i Bitcoin News stjäls kryptovaluta för 9 miljoner dollar – varje dag.

För företag kan det vara en riktig utmaning att skydda både sig själva och sina kunder mot kryprovalutabedragare, inte minst för att den mesta aktiviteten sker utan ägarnas kännedom. Vad som däremot kan hjälpa är om du behandlar din kryptovaluta och digitala plånbok med samma försiktighet som du gör med t ex din bankkorts- och inloggningsinformation online. Medan varje sorts kryptovaluta har sin egen säkerhetsnivå och sitt eget värde, har de alla legitima penningvärden. Således krävs omfattande säkerhetsåtgärder även för denna sorts valuta för att undvika bedrägerier.

Fenomenet kryptovaluta kommer att finnas kvar länge och innebär förstås en stor tillväxtpotential för varumärken, men det är fortfarande en både lång och snårig väg att gå innan den kan användas tryggt och säkert av alla.

Text: MarkMonitor

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00