Fastly ordnar insyn i edgenätverk – ger affärsvärde för en modern teknik
Hem Teknik Fastly ordnar insyn i edgenätverk – ger affärsvärde för bättre teknik

Fastly ordnar insyn i edgenätverk – ger affärsvärde för bättre teknik

Publicerat av: Redaktionen

Med två nya intressanta tjänster underlättar Fastly för utvecklare och driftspersonal som jobbar med edgelösningar.

Tjänsterna innebär bättre teknisk insyn i edgemiljöer, vilket är ett krav för att hantera dem.

Fastly lanserar även en satsning som heter Fast Forward, vilken innebär att tjänster blir tillgängliga kostnadsfritt för utvecklare av öppen källkod.

Begreppet edge har etablerat sig på allvar vad gäller IT. Enkelt uttryckt handlar det om att flytta bearbetning till kanten av nätverken, i stället för att koncentrera den till servrar i stora datacenter. Principen är enkel: ju mindre kommunikation som behövs mellan ett stort antal klientenheter av olika typer (endpoints) och centrala datacenter, desto bättre kommer applikationer, digitala tjänster och IoT-lösningar att fungera.

Edge blev till en början ett modeord i samband med genombrottet för IoT. Om till exempel tusentals sensorer ska kopplas upp blir det otympligt om alla ska kommunicera själva med ett centralt datacenter. Lösningen blev att koppla sensorerna till uppsamlingspunkter i form av enklare servrar i närheten av sensorerna och låta dessa uppsamlingspunkter skicka aggregerade data till datacentret. Servrarna i kanten av nätverken kan även göra bearbetningar, för att avlasta datacentren.

Edge överallt

I dag är edge även ett begrepp som innefattar andra typer av lösningar, till exempel för distansarbetande personer. I stort sett alla lösningar som handlar om att distribuera och ta emot information till och från geografiskt spridda klienter kan dra nytta av en prestandaboost i form av en edgelösning. Att distribuera innehåll på webben är ett exempel.

Fastly ordnar insyn i edgenätverk – ger affärsvärde för en modern teknikEtt problem med edgelösningar är att de kan medföra snåriga IT-miljöer. Det finns inte samma möjligheter till insyn i och administration av edgenätverk, som för traditionella datacenter och numera även för många molntjänster. Det blir till ett hinder för digital transformation. Det har Fastly som erbjuder tjänster för snabba edgenätverk med koppling till internet och molntjänster tagit fasta på.Fastly lanserar molntjänsterna Origin Inspector och Domain Inspector som ger utvecklare och driftspersonal information om hur edgelösningar fungerar.

Det gör att de kan hitta och åtgärda problem, samt optimera prestanda snabbt. Det krävs lösningar av den här typen för att kunna felsöka edgemiljöer.

Konkret handlar det om att mätvärden och logginformation för sajter, tjänster och alla andra enheter i komplexa IT-miljöer kan undersökas i realtid, vilket gör att utvecklare och driftspersonal kan agera effektivt. Tjänsterna innehåller även analysverktyg. Origin Inspector och Domain Inspector kan utvärderas utan kostnad i 30 dagar.

– Nu kan vi erbjuda utvecklare och alla andra intressenter den snabbaste och mest flexibla lösningen för att få insyn i edgemiljöer. Det ger ett enormt värde, säger Lakshmi Sharma, ansvarig för produkter och strategi på Fastly.

Lyfter öppen källkod

Fastly passar också på att göra tekniska tjänster på företagets plattform Compute@Edge tillgängliga kostnadsfritt för utvecklare och driftspersonal som jobbar med öppen mjukvara. Satsningen som heter Fast Forward innebär att utvecklare och annan teknisk personal kan hantera öppen källkodslösningar på effektiva sätt, vilket ger snabbare projekt, samt bättre säkerhet, prestanda och stabilitet för mjukvarorna.

Satsningen på Fast Forward har sin grund i att man på Fastly själva utvecklar lösningar i form av öppen källkod. Det innebär att man kan dra nytta av andras mjukvaror och gör sina egna mjukvaror tillgängliga för andra.

– Att göra Fastlys tjänster tillgängliga för öppna utvecklare är en del av vår strävan att göra internet bättre. Det är viktigt att stödja de organisationer som driver på innovationen på internet, förklarar Todd Nightingale, vd på Fastly.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00