Fem åtgärder för att förebygga cyberattacker

Risken för att utsättas för cyberattacker är något som oroar företag allt mer.

Fem åtgärder för att förebygga cyberattacker 1
Mikael Johansson, cybersäkerhetsexpert på Acronis.

För att undvika att det egna företaget drabbas är förberedelser A och O. Cybersäkerhetshetsexperten Mikael Johansson på Acronis listar fem tips på åtgärder att implementera för små och medelstora företag för att minimera risken för att utsättas för cyberattacker.

 1. Ta fram en anti-phishing-strategi
  Utbilda personalen till att kunna identifiera phishing-e-postadresser och webbplatser, eller använd e-postsystem med integrerade lösningar mot phishing. Gärna båda!

– Många företag lider idag brist på säkerhetsutbildad personal vilket är en risk som inte ska underskattas. För att undvika cyberattacker är kombinationen av säkerhetsmedveten personal och tekniska lösningar viktig, säger Mikael Johansson, cybersäkerhetsexpert på Acronis.

 1. Använd tvåfaktorsautentiseringnär det är möjligt
  Även i sin enklaste form med SMS, minskar det kraftigt risken för “normala” attacker.
 2. Uppdatera systemen löpande
  Att arbeta med äldre system utsätter organisationen för onödiga risker – det är därför bättre att investera i att uppdatera befintliga system nu än att riskera stora kostnader senare om något skulle inträffa.
 3. Implementera ransomware-skydd och antivirussystem
  Det finns alltid en risk att även de bästa systemen kan misslyckas med att upptäcka de senaste spionprogrammen och ransomware, så se till att säkerhetskopiera alla data. Phishing är den vanligaste typen av cyberattack, men ransomware är ofta den dyraste att återhämta sig från. Se därför till att säkerhetskopiorna inte är tillgängliga för ransomware – behåll dem offline eller på ett fjärrsystem som ransomware-attacker inte kan nå.
 4. Gör offentliga webbplatser statiska
  De flesta företag behöver inte komplexa innehållshanteringssystem på sina webbplatser – förrenderade statiska sidor fungerar minst lika bra, och kommer vara mycket säkrare.