Hem NYHETER Fler platser till teknikutbildningar på Högskolan Väst

Fler platser till teknikutbildningar på Högskolan Väst

Publicerat av: Redaktionen

Coronaviruset har förändrat läget på arbetsmarknaden.

Fler platser till teknikutbildningar på Högskolan Väst 2

Digitalisering, automatisering och robotisering i industrin kräver nya kunskaper.

Därför satsar regeringen resurser på att utöka möjligheterna till högre utbildning inom vissa bristyrkesutbildningar och kortare kurser för yrkesverksamma. För Högskolan Västs del går pengarna framför allt till att bygga ut med fler platser och kurser på teknikområdet.

Inom teknikområdet byggs såväl tekniskt basår, flera teknikerprogram, ingenjörsprogram men också program på avancerad nivå inom robotik och automation ut med fler platser*. Här finns en kompetensbrist och ett stort behov att fylla, enligt Per Nylén, prefekt på Institutionen för ingenjörsvetenskap på Högskolan Väst:

– I rådande arbetsmarknadsläge med många ungdomar som inte kommer intill sitt första jobb kan vi nu öppna upp för fler att studera. Det är viktigt att vi tar vara på våra ungdomar i ett läge som detta. Går man Tekniskt basår har man dessutom platsgaranti till ett ingenjörsprogram hos oss sedan.

Nytt program för fordonsindustrin
Redan innan regeringens satsning, inför kommande läsår, gjordes en utökning av ingenjörsutbildningar på högskolan. Bland annat ett helt nytt program, Elektroingenjör Fordon, som är ett resultat av de täta kontakter högskolan har med en mängd olika företag. Så här kommenterade Boel Ekergård som är programansvarig på Högskolan Väst det nya programmet då:

– Det stora generella behovet av elektroingenjörer gör att antalet examinerade ingenjörer med expertis inom fordon idag inte räcker till för att täcka branschens kompetensbehov. Hos oss får man en skräddarsydd utbildning för fordonsindustrin vilket gör att sannolikheten är stor att studenterna har en anställning klar redan innan examen.

Korta kurser för industrin
Till utökningen av fleråriga program tillkommer fler kortkurser för yrkesverksamma inom industrin. Här kan högskolan växla upp både existerande kursutbud men också erbjuda nya inriktningar.

– Industrin befinner sig i stor förvandling just nu, både vad gäller digitalisering, automatisering och robotisering. Behovet av kompetenspåfyllnad är skriande och därför sätter vi nu samman flera nya kurser för att möta upp det enorma behov som finns i regionen bland annat kring elfordon, säger Per Nylén.

Totalt handlar satsningen om cirka 100 helårsplatser för 2020 och 2021.

Andra bristyrkesutbildningar – lärare 
Förutom teknikutbildningar räknas också vård- och lärarutbildningar till regeringens satsning på bristyrkesutbildningar. För Högskolan Västs del kommer 10-15 fler personer att få möjlighet till Kompletterande pedagogisk utbildning, KPU. KPU är ny för läsåret så redan innan nuvarande satsning fanns den med i utbudet. Totalt blir det cirka 20-25 platser nu på KPU.

– Det är både en kombination av det intresse som vi såg fanns efter sista anmälan den 15 april och det rådande arbetsmarknadsläget som gör att vi kommer att öka på från 10 till cirka 25 platser och ta in fler i vår reservantagning, säger Marie Påsse, programansvarig för KPU.

Andra bristyrkesutbildningar – vård
När det gäller vårdutbildningar blir det ingen utökning till hösten. Det finns ett stort intresse att läsa till sjuksköterska som alltid, men här är det bristen på VFU-platser, det vill säga den arbetsplatsförlagda delen av utbildningen, som sätter begränsningar.

– Vi har utökat de senaste åren och för tillfället är det inte möjligt för vården att ta emot fler sjuksköterskestudenter på VFU än de 116 vi tar in nu i höst, säger Åse Boman, prefekt på Institutionen för hälsovetenskap.

Detsamma gäller för specialistsjuksköterskeutbildningarna. Där finns dessutom just nu begränsningar för vårdverksamheten i att ”släppa iväg” yrkesverksamma sjuksköterskor till en längre utbildning. De behövs i vården.

– Däremot kommer vi att kunna erbjuda kortare utbildningsinsatser för yrkesverksamma i vårdrelaterade yrken inom ramen för regeringens satsning på livslångt lärande. För närvarande tittar vi på inom vilka områden kompetensbehoven är som störst, säger Åse Boman.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00