Ökning av unga kvinnors intresse för IT-branschen
Hem Kvinnor på Kanalen Ökning av unga kvinnors intresse för IT-branschen

Ökning av unga kvinnors intresse för IT-branschen

Publicerat av: Redaktionen

[KVINNOR PÅ KANALEN] Mer än var femte ung kvinna har upplevt en positiv förändring i synen på IT under det senaste året. Det visar en ny riksomfattande attitydundersökning.

Undersökningen är en uppföljning från förra året och vissa förändringar går att se från resultaten. Exempelvis har andelen som ser karriärmöjligheter som Ökning av unga kvinnors intresse för IT-branschen 2lockande med ett jobb inom IT ökat från 36 till 48 procent från förra.

Majoriteten av de kvinnor mellan 16 och 30 år som intervjuats svarar att de ser det som lockande att arbeta inom IT (54%). Samtidigt som undersökningsresultatet visar på en mer positiv förändring i attityderna till att arbeta inom IT-branschen är kännedomen om vad IT-yrket innebär fortfarande låg. 44 procent svarar att de har dålig kännedom om vad IT som yrke kan innebära.
– Vi kan se att intresset för IT är större när vi förklarar vad det faktiskt innebär, och att den instinktiva bilden av begreppet ”IT” ofta har negativa associationer, säger Lukas O Berg, VD på Insight Intelligence.

Undersökningen är gjord av Insight Intelligence i samarbete med Visma, F-Secure, IIS och Avanade. Resultatet innefattar svar från 1000 kvinnor i Sverige mellan 16 och 30 år.

-Endast åtta procent av samtliga respondenter känner att information/reklam från IT-jobb och IT-utbildningar riktar sig till dem.
-Nästan sju av tio anser att IT borde ingå i grundskoleutbildningen (68%).
-38 procent svarar att de inte arbetar med IT idag men att de skulle kunna tänka sig att göra det.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>