Hem NyheterUndersökningar Fler unga kvinnor lockade att jobba inom it

Fler unga kvinnor lockade att jobba inom it

Publicerat av: Redaktionen

Andelen unga kvinnor i Sverige som är lockade av att arbeta inom it ökar.

Fler unga kvinnor lockade att jobba inom it 3Samtidigt uppger många att det inte passar deras personlighet.  Det visar en ny riksomfattande undersökning bland kvinnor i Sverige mellan 16 och 30 år.

Undersökningen som genomförts av Insight Intelligence tillsammans med Microsoft, CGI, Bredband2 och Linköpings universitet visar att trots att endast sju procent säger sig arbeta med it i dagsläget skulle hela 40 procent kunna tänka sig att göra det.

38 procent av de tillfrågade säger sig vara lockade av att arbeta inom it. Andelen som svarar att de inte alls är lockade har mer än halverats under de senaste åren, från 44 procent 2016 till 20 procent i år. Fler än varannan svarar också att de är intresserade av att lära sig mer om it.

Undersökningen har genomförts sedan 2015 och visar, trots ett ökande intresse för it, att det fortfarande finns stora hinder. Det som de flest unga kvinnor uppger som hinder för att arbeta med it är att det inte passar deras personlighet.

– De flesta unga kvinnor har en bild av it-branschen som inte överensstämmer med bilden de har av sig själva. Det betyder inte nödvändigtvis att de är ointresserade av att arbeta med it-relaterade yrken utan handlar snarare om begreppet it i sig, säger Lukas O Berg på Insight Intelligence.

Andra resultat från undersökningen:

• 80 procent svarar att de saknar en kvinnlig förebild inom it.

• Var tredje skulle kunna tänka sig att arbeta med design inom it. Bland respondenterna under 20 år svarar hela 46 procent att de skulle kunna tänka sig att göra det.

• Goda karriärmöjligheter ses som mest lockande med jobb inom it.

• Endast 12 procent upplever att annonser eller information om jobb inom it är riktade till dem.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>