Hem SÄKERHET Försvarets bostadsförmedlare: ”Vi blir alltid kontaktade innan något går fel”

Försvarets bostadsförmedlare: ”Vi blir alltid kontaktade innan något går fel”

Publicerat av: Redaktionen

IT-miljön är som bäst när den inte märks. Det tycker Olov Ettefalk, VD på stiftelsen MHS Bostäder och mångårig kund hos IT-Total.

Olov Ettefalk

Olov Ettefalk

Och inte ens när något är på väg att gå fel påverkas verksamheten.

– IT-Total kontaktar oss så fort de ser en potentiell risk så att vi kan avstyra hotet, berättar han.

MHS Bostäder tillhandahåller bostäder åt studerande på Försvarshögskolan och Försvarsmaktens personal. De har drygt 1400 lägenheter att förmedla och 19 anställda. Målgruppen studenter innebär en stor omsättning bland hyresgästerna med 500 inflyttningar per år och stort fokus på en användarvänlig IT-miljö.

– Allt måste bara fungera helt enkelt. Det ska vara lättfixat och utan krångel att göra allt från att boka tvättstuga till att betala hyran, säger Olov Ettefalk.

Liten organisation behöver lyhörd partner
Ända sedan 2011 har MHS Bostäder IT-Total som heltäckande IT-partner. Allt från affärssystem till fastighetsdata ligger i IT-Totals molntjänster. Utöver det har man konsulthjälp från dem där det behövs.

Den långvariga relationen är en av de största styrkorna i samarbetet tycker Olov:

– Vi behöver någon som bryr sig om oss och förstår vår verksamhet. Supporten och lösningar behöver vara anpassade för oss i alla lägen.

Ny säkerhetslag skärpte kraven
När den nya svenska säkerhetsskyddslagen trädde i kraft, 1 april 2019, innebar det utökade krav på säkerhet för tusentals företag och verksamheter. Lagen säger att alla som kommer i kontakt med säkerhetskänslig verksamhet (verksamhet av betydelse för Sveriges säkerhet) ska arbeta förebyggande för att skydda känslig information från spioneri, sabotage, terroristbrott och andra brott som kan hota verksamheten.

Eftersom MHS Bostäder har en koppling till försvaret lät de göra en säkerhetsanalys, där bland annat IT-säkerheten ingick. I analysen framgick att det fanns delar som behövde extra skydd.

– Vi blev upplysta om att vi behövde agera på det och är nu mitt i en process där IT-Total utbildar alla anställda i cybersäkerhet. Det handlar mycket om att agera rätt i alla lägen med sunt förnuft och en smula misstänksamhet, säger Olov Ettefalk.

Samarbetet fortsätter med ständiga små förbättringar
Olov Ettefalk konstaterar att han i sin VD-roll inte har några större utvecklingsplaner för IT-stödet framöver, fokus ligger på att fortsätta garantera datasäkerhet och bra redundans.

– Så länge allt flyter på som det ska och jag kan lägga mitt fokus på själva verksamheten är jag mycket nöjd. Utvecklingen nu handlar mest om att utvärdera om specifik programvara kan bytas ut till något snabbare med bättre prestanda. Det är ingen som idag går med på att trycka på en knapp och sen vänta hela två sekunder innan något händer, konstaterar han.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00