Försvarsmakten, MSB och Microsoft i samtal om cybersäkerhet på Framtidsarenan
Hem Säkerhet Försvarsmakten, MSB och Microsoft i samtal om cybersäkerhet på Framtidsarenan

Försvarsmakten, MSB och Microsoft i samtal om cybersäkerhet på Framtidsarenan

Publicerat av: Redaktionen

En av de största och mest känsliga hackerattackerna någonsin har åter satt frågan om cyberhot i fokus. 

Försvarsmakten, MSB och Microsoft i samtal om cybersäkerhet på Framtidsarenan

Patrik Ahlgren, Åke Holmgren och Daniel Akenine

Den 17 februari möts Försvarsmakten, MSB och Microsoft i en paneldiskussion om cybersäkerhet på Framtidsarenan.

Under 2020 lyckades ryska hackare ta sig in några av USA:s känsligaste IT-system – och förbli oupptäckta i månader. Runt 250 företag och myndigheter berördes av intrånget som slutligen upptäcktes av ett privat cybersäkerhetsföretag i USA. SVT har rapporterat att minst ett tiotal svenska storföretag också drabbats i vad som beskrivs som en av de största hackerattackerna någonsin.

Vad kan vi göra för att minska risken för statsunderstödda hackerattacker? Hur ser framtidens cyberhot ut? Och vem bär ansvaret för följderna av en attack? Dessa och andra frågor avhandlas i paneldiskussionen ”Cybersäkerhet – nu är det allvar” på Framtidsarenan den 17 februari. Panelen består av Patrik Ahlgren, chef för Försvarsmaktens sektion för cyberförsvar, Åke Holmgren, chef för MSB:s avdelning för cybersäkerhet och säker kommunikation, samt Daniel Akenine, nationell teknikchef för Microsoft och ledamot i regeringens digitaliseringsråd.

– Attacken som slog mot viktiga delar av det amerikanska samhället är ett exempel på en avancerad och dessvärre framgångsrik attack som vi kan och måste lära oss av. För att stärka cyberberedskapen krävs nära dialog och samarbete mellan samhällsaktörer inom en rad olika områden. Därför ser vi otroligt mycket fram emot att samtala med Försvarsmakten och MSB på Framtidsarenan, säger Daniel Akenine på Microsoft.

Paneldiskussionen ”Cybersäkerhet – nu är det allvar” sänds live på Framtidsarenans hemsida onsdagen den 17 februari kl. 12.05. Läs mer på hemsidan här.

Ur programmet, onsdagen 17/2 kl. 12:05

Cybersäkerhet – Nu är det allvar

Under 2020 lyckades ryska hackare ta sig in några av USA:s känsligaste IT-system – och förbli oupptäckta i månader. Runt 250 företag och myndigheter berördes av attacker som slutligen upptäcktes av ett privat cybersäkerhetsföretag i USA. SVT beskriver att minst ett tiotal svenska storföretag också drabbats i det som beskrivs som en av de största hackerattackerna någonsin. Vad kan vi göra för att minska risken för statsunderstödda hackerattacker? Hur ser framtidens cyberhot ut? Och vem bär ansvaret för följderna av en attack?

Medverkande:
Patrik Ahlgren, chef för Försvarsmaktens sektion för cyberförsvar
Åke Holmgren, chef för MSB:s avdelning för cybersäkerhet och säker kommunikation
Daniel Akenine, nationell teknikchef för Microsoft och ledamot i regeringens digitaliseringsråd.

Moderator: Mats Lewan

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>