Förtroendet för kanalen har sjunkit

Radars årliga undersökning av kundernas uppfattning av it-återförsäljare är en varningsklocka. Förmågan att skapa goda relationer uppges ha minskat. ”Det är oroande att det är just relationsområdet där det stora tappet ligger”, kommenterar Radars vd Hans Werner. Men det finns också ljuspunkter.

Svenska it-köpare har tappat förtroendet för kanalen. Nå, förtroendet har i vart fall sjunkit under det senaste året. Det visar årets upplaga av den årliga kundnöjdhetsundersökningen från Radar Ecosystem Specialists. Kunder har ombetts att betygsätta leverantörers förmåga att leverera värde och effekt inom sju kategorier över fyra områden, infrastruktur, konsulttjänster, outsourcing och verksamhetslösningar. Snittbetyget inom samtliga områden är lägre mot förra året.

Svagare relationer

Hans Werner, vd Radar Ecosystem Specialists
Hans Werner, vd Radar Ecosystem Specialists.

Vad värre är, det minskade förtroendet handlar främst om förmågan att skapa och underhålla goda relationer. Det är illa, påpekar Radars vd Hans Werner.

– Det är oroande att det är just relationsområdet där det stora tappet ligger. Kunderna behöver proaktiva leverantörer för att få ut full nytta av vad ny teknik och verksamhetsunik kompetens kan ge och då behöver just relationen vara i fokus, säger han.

Cygate i topp

Men det finns ljusglimtar. Cygate står för en av dem. De får bäst betyg av alla inom kategorin infrastrukturtjänster och petar ner förra årets etta Addpro. Även Caperio sjunker – från en andraplats till femteplatsen.

Ett annat ljus i mörkret är att kunderna är tämligen överens om att kanalens förmåga att leva upp till överenskommelser om kostnader har stigit, utom i kategorin verksamhetslösningar.

De fem bästa håller stilen

Hos de fem översta leverantörerna har för övrigt den samlade poängen inte sjunkit mot tidigare år. De bästa ligger alltså på samma nivå som de bästa förra året, medan resten har tappat.

 

Infrastrukturtjänster Konsulttjänster
2015 Leverantör 2014 2015 Leverantör 2014
1 Cygate (ny) 1 Sogeti (1)
2 DGC (ny) 2 e-man (5)
3 B2B IT-partner (5) 3 Kontract IS Services (2)
4 AddPro (1) 4 Knowit (3)
5 Caperio (2) 5 EVRY (ny)
Outsourcing Verksamhetslösningar
2015 Leverantör 2014 2015 Leverantör 2014
1 GDM (5) 1 Orango (3)
2 Dicom (2) 2 Acando (5)
3 DGC (1) 3 Infotool (1)
4 CGI (ny) 4 Knowit (2)
5 Ninetech. (3) 5 iStone (ny)

Källa: Radar Ecosystem Specialists

 

Post Comment