April bröt trenden för hemelektronik – 3,5 procent upp

Försäljningen av hemelektronik sjönk med sex procent under årets första fyra månader, men hämtade sig under april och gick upp något.

Det lättar på hemelektronikfronten, skulle man kunna säga. Åtminstone om man nöjer sig med försäljningssiffran för april som underlag. Den visade enligt Elektronikbranschen en ökning på 3,5 procent i värde mot april för ett år sedan, vilket är ett trendbrott.

Totalt minskade dock försäljningen under årets första fyra månader med 6 procent. Tittar man ytterligare ett år tillbaka var minskningen nio procent.

Audio Video Västervik
Mobiltelefoner hör till vinnarna under årets första fyra månader.

Fallets inbromsning beror främst på tre kategorier: tv i storlekar över 43 tum, mobiltelefoner och surfplattor. Mest ökade mobiler, med tolv procent, och surfplattor ökade sex procent. Men siffrorna är lite luriga, eftersom de anger antal sålda enheter, inte värde, som totalsiffran. Så det är svårt att se vilka kategorier som bidrar mest till den värdemässiga förändringen.

Och det är förstås omöjligt att dra några slutsatser om den långsiktiga trenden utifrån den i någon mening positiva april-siffran.

Post Comment