Fortum Charge & Drive väljer Stripe

Sedan starten 2011 har det finländska gröna energibolaget Fortums självständiga affärsenhet Charge & Drive blivit en kraftfull internationell leverantör när det kommer till affärssystem för laddning av elbilar.

Fortum Charge & Drive väljer Stripe 1Charge & Drive driver idag 3 000 laddstationer i Finland, Sverige, Norge och Indien. Dessutom erbjuder Charge & Drive en SaaS-lösning med “white label” som 27 partners i elva länder använder sig av för att driva egna laddstationer och erbjuda konsumenter tjänster för att ladda elektriska fordon.

Norge var den första stora marknaden för elbilar – och fungerar nu som ett exempel för ett växande antal länder som både vill och behöver komma ikapp den snabbväxande eMobility-marknaden. Charge & Drive bidrar till det växande nätverket av laddstationer och nödvändiga digitala lösningar som är en oumbärlig del av eMobility-ekosystemet. Verksamheten använder betalningssystemet Stripe för att hantera betalningar på den här internationella starka tillväxtmarknaden.

“Att expandera internationellt är kärnan i vår övergripande strategi”, säger Andrey Khurri, produktchef på Charge & Drive. “Därför behöver vi en verkligt global plattform för att hantera alla typer av betalningar – från konsument till B2B-betalningar, men även transaktioner mellan partners och tredje part. Plattformen måste kunna hantera olika valutor, vara kompatibel med all relevant lagstiftning samtidigt som den tillåter oss att skala verksamheten snabbt. Detta är anledningen till att vi valde Stripe.”

“Vi använder Stripe Payments och Connect för att möjliggöra betalningsfunktionaliteten på vår plattform – både för vårt eget laddningsnätverk och vår white label-lösning”, tillägger Maija Halme, marknadschef på Charge & Drive. “Stripe erbjuder ett avancerat API och utmärkt dokumentation. Det är enkelt och snabbt att integrera med plattformen, och i det långa loppet är det mer kostnadseffektivt än andra tjänster från andra leverantörer.”

Med Stripe Connect är Fortum Charge & Drive aldrig direkt inblandade i själva betalningsflödet på plattformen, eftersom Stripe vidarebefordrar intäkterna direkt till användarna av Fortums plattform. Integreringen med Stripe står som garant för att man följer alla nödvändiga standarder och europeisk reglering enligt EU-direktivet PSD2.

“Vi ligger i startfasen för att börja använda andra Stripe-produkter som Billing, och utvärderar även Radar och Sigma”, säger Andrey Khurri. “Något som kommer att göra oss och våra tjänster ännu starkare. Nu ser vi fram emot Stripes lansering i Östeuropa, särskilt i Baltikum och Polen. Det gör det lättare för oss att tillhandahålla service till kunder i dessa regioner.” Charge & Drive lanserade också sin verksamhet i Indien 2017, där man använder Connect i en betaversion.

“Vi försöker kontinuerligt erbjuda fler lokala betalningsmetoder”, avslutar Maija Halme. “Det är viktigt att respektera lokala vanor när det kommer till betalningar. Det anser även Stripe, vilket vi tycker är bra.”

”Vi ser att det är viktigt tillgången till laddstationer för elbilar ökar runt om i Europa inte minst ur ett miljöperspektiv”, säger Erik Olofsson, Nordenchef, Stripe. “Det är mot denna bakgrund extra kul att få jobba med Fortum och bidra till Charge & Drives internationella expansion.”