Fotbolls-VM får hackarna att inta soffläge

Världens största fotbollsturnering som inleddes för några dagar sedan är ett evenemang som får hacker-attackerna att minska.

Fotbolls-VM får hackarna att inta soffläge 1Det menar Akamai som under de senaste åren har sett cyberattacker minska avsevärt så länge just turneringen pågår.

Även hackers rycks med av världens största fotbollsturnering. Och mönstret är mycket tydligt menar Akamai, som under några år har kunnat se att hur hacker-attackerna tydligt minskar så länge ett av världens största idrottsevenemang pågår. Men det går också att se att hacker-attackerna ökar från ett land som nyss blivit utslaget ur turneringen.

– Det går tydligt att se hur hacker-attackerna direkt ökar från ett land som just har blivit utslaget från VM, berättar Erik Henriksson som arbetar på Akamai, som med sina servrar runt om i världen ser till att IT-sändningarna till bland annat VM fungerar.

Akamai har också kunnat se hur aktivister använder olika former av cyberattacker under större idrottsevenemang, för att på så vis protestera mot värdnationen.

– Ja, det finns tendenser bland olika hackers att man riktar attacker mot en värdnation för att på ett eller annat sätt protestera. Men attacker kan riktas även mot andra. Generellt gäller som alltid, det vi brukar kalla för Zero Trust, det vill säga att man skall vara försiktig och inte lita på någon, avslutar Erik Henriksson.