Vi fick chansen till ett exklusivt samtal med Leif E. Pedersen som är Chief Executive Officer på Biovia. Det gav oss många nya och spännande insikter om Life Science.
Mötet äger rum i magnifika lokaler som tillhör den franska ambassaden i Stockholm. Kopplingen till Frankrike är naturlig eftersom Biovias moderbolag Dassault Systèmes har sitt huvudkontor där. Trots att Leif kom till Sverige och Stockholm på morgonen samma dag som vi träffas och dessutom några timmar efter vårt möte ska åka vidare till Storbritannien ger han ett mycket lugnt intryck. Att Leif är både kunnig och engagerad i ämnet för vårt möte framgår direkt. Att han dessutom tar sig tid med ett telefonsamtal med sin hustru innan vårt möte börjar, visar att han lyckats med den svåra balansgången att ta sig tid för både arbete och privatliv.
Ingen liten duvunge
Vi gissar att det finns många i den svenska IT-branschen som inte har full koll på Dassault Systèmes och vi erkänner att vi tillhör den skaran. Därför är det på samma både pinsamt och imponerande när Leif berättar för oss att de är Europas näst största mjukvaruföretag, efter SAP. Med andra ord är det inte någon representant för ett start up-företag som vi träffar. Under vårt samtal hittar vi ändå många likheter med de traditionella kännetecknen för ett nystartat företag sprängfyllt med entusiasm, övertygelse och framåtsträvande. Under samtalet med Leif blir dessa paralleller bekräftade när han berättar att en naturlig del av deras verksamhet är att det ibland blir fel och det är något som de ser som en förutsättning för att lära sig hur den rätta och optimala lösningen ska se ut.
Leif E. Pedersen leder ett av tio affärsområden på Biovia som arbetar med innovation för processtyrda företag inom till exempel kemi och medicin. En av många intressanta saker som framkommer under vårt samtal är listan över Biovias marknadsområden inte stannar där. Deras kunder består även av företag inom tillverkning av bildäck, kosmetika, kakor och olika former av olja. Det handlar helt enkelt om ett vetenskapligt och strukturerat angreppsätt för att hitta rätt lösning, oavsett vilket verksamhetsområde det rör sig om.
Gör rätt genom att se vad som blir fel
En av många saker som gör Biovias verksamhet så intressant är att de provar och utvärderar nya produkter innan de har tillverkats. På så sätt kan man hålla nere både utvecklings- och produktionskostnaderna. Biovia har tagit fram ett stort antal modeller som de använder för att testa och utveckla nya produkter innan den slutgiltiga produktionen startar. Vän av ordning säger nog att – Vad är det som är så speciellt med det? Det är klart att man testar innan man sätter något i produktion!
I Biovias fall är det så att de i sina modeller, i både 2D och 3D, kan förutspå hur en framtida produkt kommer att fungera eller kännas, innan det faktiskt görs ”på riktigt”. Låter det som hokus-pokus? Det tyckte vi också först innan Leif förklarade det geniala i deras verksamhet.
”Vi kan i våra modeller simulera hur ett verkligt försök skulle utfalla utan att det behöver genomföras rent fysiskt. I ett försök att beskriva hur det hela rent konkret fungerar kan vi till exempel i en 3D-simulator se vad som händer om du kombinerar två olika molekyler eller ämnen. Blir resultatet giftigt eller på annat sätt farligt kan vi konstatera det innan vi provar på riktigt”, förklarar Leif.
Behovet av djurförsök minskar radikalt
En av många positiva effekter av att kunna testa i en 3D-modell är att många av dagens djurförsök kan undvikas.
”Vi kan simulera en ny kosmetisk produkt och berätta hur den kommer att upplevas rent konsistensmässigt. Kommer den att klumpa sig eller bli alltför kladdig? Vi har idag cirka 3000 olika modeller som vi kan använda för olika tester. För 30 år sedan var man tvungen att alltid göra laboratorietester vilket givetvis tog mycket mer tid och inte alltid var helt säkert. Fördelarna med våra testmodeller är många och inkluderar givetvis även de rent ekonomiska aspekterna”, säger han entusiastiskt.
Leif berättar att de manuella noteringsböckerna som alltid fanns i laboratorierna nu mer eller mindre har försvunnit. Alla resultat sparas digitalt. En annan fördel är att det nu är mycket enkelt att återanvända gamla tester i nya sammanhang.
Gör fel fortare
”För oss är det en naturlig del av vår utveckling att vi gör fel. Faktum är att vi fokuserar på den så kallade Fail-fasen och för oss är begreppet – Fail faster – en av framgångsfaktorerna i vår verksamhet. Vi arbetar bland annat med bilbranschen och har kunnat hjälpa till att testa en ny taklucka. Det är självklart mycket fördelaktigare att redan i en 3D-modell kunna komma fram till att den tänkta takluckan inte kommer att fungera som det är tänkt”, berättar Leif.
Det låter så enkelt när Leif lugnt och pedagogiskt berättar om deras verksamhet som egentligen är långt ifrån okomplicerad. Den bygger på en lång och gedigen upparbetad erfarenhet samt många skapade testmodeller.
Samarbete är en framgångsfaktor
Vi frågar honom om det inte finns några mörka moln på himlen inom Life Science?
”Det är klart att vi inom Life Science också har våra utmaningar. Generellt sett kan man säga att den nordiska marknaden är mogen. Inte minst de svenska myndigheterna och företagen har en positiv och engagerad syn på vårt verksamhetsområde. Svenska företag har en tradition av innovation. En nödvändighet för att komma vidare i utvecklingen är samarbete. Vi lever i en väldigt global verklighet och därför är det naturligt att hitta samarbeten över gränser runt om i världen. Cancern ser inga gränser utan drabbar människor runt om i världen. Att ta fram nya mediciner för cancervården är kanske en av våra viktigaste utmaningar inom Life Science och det arbetet pågår sedan länge. Framsteg har gjorts men det är en lång väg kvar tills vi vinner den kampen. En relativt ny utmaning som många länder står inför är att befolkningen blir allt äldre. Därför uppstår det till exempel ett behov av läkemedel som är anpassade för människor med högre ålder. Det finns väldigt få sådana läkemedel idag. Här kommer vi verkligen att behöva nya samarbetsformer och personligen tycker jag att det vore alldeles utmärkt om vi kunde involvera WHO (Världshälsoorganisationen) i detta. Övervikt är en annan utmaning som bland annat Mexiko står inför”, säger han.
Absolut perfektion är det ultimata målet
Vi ber Leif att lyfta fram de enskilt viktigaste förutsättningarna som krävs för att han och hans kollegor ska kunna ta Life Science till en ny nivå.
”För mig handlar det framförallt om tre saker. Det första är att det måste investeras mer i forskningen inom vårt område. Det andra är att det måste finnas en global målbild som får oss alla att göra det nödvändiga arbetet som krävs för att fortsätta att utveckla testmodeller. Det tredje och det viktigaste är att samarbetet fortsätter och växer. Det handlar inte bara om samarbete mellan organisationer och företag utan även mellan länder. Om dessa tre önskningar uppfylls kan vi få se något som kan vara en form av slutmål, nämligen laboratorier med absolut perfektion”, avslutar Leif E. Pedersen med ett leende på läpparna.
Vi är många som håller tummarna för att de lyckas med sitt viktiga arbete att ta fram nya och effektiva läkemedel samt reducera behovet av djurförsök.