Framtidens 5G-tjänster får testmiljö i Karlstad
Hem Nyheter Framtidens 5G-tjänster får testmiljö i Karlstad

Framtidens 5G-tjänster får testmiljö i Karlstad

Publicerat av: Redaktionen

DigitalWell Arena och Karlstads universitet bygger tillsammans med Telia en testmiljö som ger företag och entreprenörer möjligheten att utveckla framtidens 5G-tjänster.

5G innebär högre kapacitet och bandbredd samt kortare responstid och fördröjning än tidigare mobilnät.

Förbättringarna möjliggör bland annat utveckling av tjänster inom vård och hälsa, industri och spel. DigitalWell Arena och Karlstad universitet inviger nu en ny testbädd för att utveckla framtidens applikationer. Testbädden i Karlstad innehåller den absolut senaste 5G-tekniken, och är en del av det 5G-innovationsnät som Telia och Ericsson driver på ett antal platser runt om i Sverige.

Vill du delta i den digitala invigningen den 1 september? Se här.

– Det känns otroligt roligt att nu få lansera den första 5G-testbädden i Värmland, säger Magnus Leonhardt, strategi- och innovationschef för Telias företagsaffär. 2018 sjösatte vi Sveriges första 5G-nät på KTH med Ericsson. Det var då startskottet för den sandlåda för digital tjänsteutveckling vi byggt ut i Sverige, och där näringsliv, offentlig sektor och akademi kan testa helt nya tekniker och lösningar i en säker och trygg miljö innan det är möjligt eller lämpligt att göra det i det publika 5G-nätet.

Framtidens 5G-tjänster får testmiljö i KarlstadTelia lanserade det första publika 5G-nätet i stadskärnan i Karlstad förra året. Redan 2023 räknar Telia med att kunna erbjuda 5G till mer än 90 procent av Sveriges befolkning och testbädden i Karlstad ger redan nu företag och entreprenörer möjlighet att utveckla framtidens 5G-tjänster.

– Syftet med testmiljön är att ta fram och testa nya innovationer och applikationer innan det finns möjlighet att göra det i det publika 5G-nätet, säger Stefan Alfredsson, universitetslektor i datavetenskap vid Karlstads universitet.

5G-satsningen i Karlstad blir också en del av Health Innovation of Sweden (HIOS) som är ett samarbete mellan universitet och innovationshubbar i Sverige.

– Testmiljön ska användas för forskning och utveckling inom industri, näringsliv och den akademiska världen, säger Josephine Schapiro, projektledare vid Compare & DigitalWell Arena. Vi vill vara i framkant och erbjuda en testmiljö där företag och entreprenörer kan utveckla sina 5G-tjänster för framtiden och morgondagens samhälle.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information>>