Från 50-talet till i dag: Så har AI-tekniken utvecklats
Hem LeverantörHuawei Från 50-talet till i dag: Så har AI-tekniken utvecklats

Från 50-talet till i dag: Så har AI-tekniken utvecklats

Publicerat av: Redaktionen

Artificiell intelligens är ett aktuellt ämne som diskuteras flitigt just nu i allt från mobilutveckling till trafiksäkerhet.

Från 50-talet till i dag: Så har AI-tekniken utvecklats 2Men hur har utvecklingen av tekniken sett ut och vilka utmaningar har den stött på? I samband med lanseringen av Huaweis flaggskeppstelefon P20 Pro med en AI-processor och flera AI-funktioner presenterar mobiltillverkaren en tillbakablick över teknikens historia.

För nästan 70 år sedan definierades artificiell intelligens för första gången. Närmare bestämt 1951. Många decennier senare introducerades AI till smartphoneindustrin i form av Apples röstassistent Siri. Ytterligare några år senare, 2016, lanserade Huawei Honor Magic som var den första telefonen som använde artificiell intelligens för att förstå användarens information och utifrån det erbjuda tjänster.

Trots att telefonens AI-funktioner uppskattades var tekniken energikrävande, vilket var en enorm utmaning. Fram till 2017 var smartphoneindustrin överens om att AI:s funktioner var fantastiska men att tekniken var långsam och krävde mycket energi.

I oktober 2017 lanserades telefonen Huawei Mate 10 som besitter Kirin 970.

Ett chipset med världens första AI-processor för smartphones, NPU. Den specialutvecklade processorn kombinerad med Huaweis innovativa HiAI-plattform bidrar till att Kirin 970 levererar 25 gånger bättre prestanda och 50 gånger högre energieffektivitet för AI-relaterade uppgifter, jämfört med en fyrkärnig Cortex-A73.[1] Huaweis senaste flaggskeppstelefon P20 Pro lanserades under våren och besitter även den kraftfull prestanda i form av NPU i Kirin 970. Den främsta anledningen till att Huawei integrerat en AI-processor i sitt chipset är för att den hanterar AI-funktioner snabbare och mer energieffektivt.

En annan anledning är att AI-funktioner bör hanteras av en AI-processor då molnlagringen av exempelvis bilder och videor blir säkrare. Det är enkelt att utveckla AI-algoritmer men den stora utmaningen är att se till att alla AI-funktioner arbetar tillsammans. Detta är tredje anledningen till att en telefon bör ha en AI-processor för att genom hårdvaruförbättring accelerera AI-processen.

AI i P20 Pro

Telefonen P20 Pro besitter bland annat AI-funktionen Master AI vilken innebär att telefonens kamera kan identifiera 500 miljöer i 19 olika kategorier. Kamerainställningar som exempelvis ljus sköts sedan av AI. Funktionen AI-Assisted Composition ger intelligenta förslag för såväl grupp- som landskapsbilders komposition. Tack vare en AI-baserad 3D-ansiktsmodellering som känner igen ansiktsdrag och justerar fotot så att användarens selfies blir så bra som möjligt.

[1]Baserat på resultat från Huaweis laboratorietester.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>