Från Almedalen – Simuleringar skapar förståelse
Hem EVENTEvent Bevakning Från Almedalen – Simuleringar skapar förståelse

Från Almedalen – Simuleringar skapar förståelse

Publicerat av: Redaktionen

Simuleringar hjälper oss att utföra saker vi av olika anledningar inte kan utföra på riktigt, just nu, eller för att öva oss.

Från Almedalen - Simuleringar skapar förståelse 2

De har använts i många år för att utbilda av kirurger och piloter. Virtual Realitys första användningsområde kanske var att jaga lågupplösta dinosaurer eller åka de farligaste berg- och dalbanorna men nu kan tekniken låta dig interagera med en alternativ digital verklighet som upplevs som precis lika verklig som den fysiska. När väl hjärnan drar igång sin inlevelseförmåga.

Den uppgraderade tekniken, med hundratals gånger snabbare processorer och oändlig lagringskapacitet, billiga kameror och alla möjliga sensorer, kan erbjuda lager på lager av digitala nivåer. Den kan erbjuda insikter på en helt annan nivå och flytta dem från huvudet till magen där det är mycket svårare att argumentera emot. En ny slags journalistik och konstnärskap har växt fram där en berättelse kan ta med dig till en annan tid och en annan plats, där du kan uppleva saker du aldrig tidigare kunnat uppleva och få en djupare förståelse för fenomen som du aldrig någonsin varit i närheten av.

Den traditionella formen för påverkan i Almedalen är samtalet, seminariet, en och annan gerillahandling samt en uppsjö med skyltar, banderoller och rollups. Men även här har upplevelseindustri och datorteknik gjort insteg. Med hjälp av olika verktyg, digitala och analog teknik uppmuntras besökarnas förmåga till inlevelse och fördjupar förståelsen. I bästa fall. I andra fall är det fortfarande underhållning.

Under dagarna i Almedalen har det varit möjligt att skörda skog med skogsavverkningsmaskinsimulatorn, en av fyrtio simulatorer i Simgårdens maskinpark. Verklighetstrogna kontroller, xbox kinectkameror och monitorer istället för vindrutor. Här kan eleverna lära sig skogs- och jordbruk utan att skada träd och åkrar, utan diesel och mindre risk för skador. För besökarna i Almedalen är det underhållning, för visst är det kul att köra skördetröska och traktor, men också ett inlägg i frågan om hållbarhet.

UNHCR har med sig ett par Oculus Rift VR till Migrationsverkets monter. Med headset på förflyttas du till ett flyktingläger. En skakande upplevelse. Men även beprövad teknik används för att skapa upplevelser och förståelse. Skor med ojämna tyngder i botten simulerar ett vanligt symptom av MS och hur det påverkar din förmåga att sparka fotboll. Åldringsdräkten ger dig nedsatt syn, sämre hörsel och krånglande leder. Fotboll nästan helt otänkbart.

Nästa år hoppas vi på nya simuleringar som underlättar att sätta sig in i den andres vardag. Kanske en simulering av att vara partiledare för ett parti precis ovanför fyraprocentsspärren eller hur det är att söka bostad på Stockholms överhettade bostadsmarknad. Varför inte en simulator för polisens tillståndshandläggare om hur det är vara medlem i RFSL Ungdom när nazisterna från NMR fått tillstånd att anordna bokbord precis utanför din lokal i Visby.

Niclas Holmqvist, kommunikationskonsult på Cloudberry Urban Souls

Del 1 av 3

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>