Från Champagnes mest unika vingårdar

qwxdqg0qgmwiv9lkjvk4

Druvorna till Bollinger Vieilles Vignes Françaises 2005 skördades för hand den 22 september och det var en skörd som blev exceptionellt bra. Hos Bollinger är kvalitet viktigt och det är bara den högsta kvaliteten som blir till en årgångschampagne, under 2005 var det Vieilles Vignes. 100 % av druvorna jäser på ekfat och dosagen är 0 g/l, vilket ger en champagne med elegant mognad i sin renaste form.

– För Bollinger Vieilles Vignes Françaises 2005 är tiden på jästfällningen mer än dubbelt så lång som appellationen kräver då den får ligga i åtta år. Det gör att vinet präglas av hög mognad vilket framhäver Bollinger kraftfulla och fylliga stil ytterligare, säger Kajsa Ekman, produktchef för Bollinger.

Till färgen är champagnen är djupt guldfärgat och doften är intensiv och typisk för mogna årgångar. Typiska toner är honung, torkade aprikoser, kanderad frukt och rostat bröd. Smaken har en sällsynt fyllighet och mognad tillsammans med elegans och en tydlig mineralitet. Champagnen har en exceptionell längd.

– The launch of the 2005 vintage of Vieilles Vignes Françaises has given us a great opportunity to revisit the design of this legendary cuvée of Champagne Bollinger, säger Jérôme Philipon, vd på Champagne Bollinger.

Sedan tidigare har Bollinger haft tre vingårdar med oympade stockar i sin äga men under 2004 drabbades La Croix Rouge i Bouzy av phylloxera och nu finns endast Grand Cru-vingårdarna Chaudes Terres och Clos st Jaques bakom Bollingers hus i Aÿ kvar. De två kvarvarande vingårdarna är unika i sitt slag och är ursprunget till den enda champagne som görs på oympade stockar.

Den totala produktionen för Bollinger Vieilles Vignes Françaises är 3702 flaskor och på Systembolaget lanseras 18 flaskor. Artikelnummer 96014, pris 5750 kr.

Post Comment