Freja ut att teckna avtal om gränsöverskridande e-legitimering
Hem Teknik Freja ut att teckna avtal om gränsöverskridande e-legitimering

Freja ut att teckna avtal om gränsöverskridande e-legitimering

Publicerat av: Redaktionen

Freja eID Group AB (publ) meddelar idag att avtal har tecknats med DIGG – Myndigheten för digital förvaltning – om användning av Freja eID Plus inom eIDAS; EU:s ramverk för e-legitimering över gränserna mellan EU- och EES-länder.

DIGG fick tidigare i höstas ett positivt besked kring Sveriges föranmälan till eIDAS, efter en peer-review från övriga länder.

Freja ut att teckna avtal om gränsöverskridande e-legitimeringNästa steg var att teckna ett tilläggsavtal med de svenska e-legitimationsutfärdare som ingick i föranmälan. Freja eID Group är den första utfärdaren att teckna detta avtal med DIGG.

Nu väntas DIGG anmäla till EU-kommissionen att de ska notera Freja eID Plus i EU:s ”Official Journal”. Därefter har de andra länderna ett år på sig att erkänna Freja, men det kan gå snabbare eftersom länderna redan kopplat upp andra länders e-legitimationer. Det är obligatoriskt för utländska offentliga e-tjänster inom EU/EES att erkänna identifiering med de svenska e-legitimationer som DIGG har tecknat avtal med och anmält till eIDAS.

Johan Henrikson, vd Freja eID Group kommenterar:

Freja är redan i framkant vad gäller vad man kan göra med en e-legitimation. Nu adderas ännu ett värde för våra användare när de framöver kommer kunna använda Freja för att identifiera sig även utanför Sveriges gränser. Detta ger oss också värdefull erfarenhet i vårt långsiktiga arbete att etablera Freja för internationell användning.”

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information>>