Fujitsu – med människan i fokus

Fujitsu World Tour, en av världens största roadshown inom IT som förra året lockade över 10 000 experter till 18 event över dem kontinenter, var den 26:e april på besök i Stockholm.

FWTVi var så klart på plats när årets version av Fujitsu World Tour, FWT, kom till Stockholm där vi förutom uppdaterade versioner av mer eller mindre samtliga av företagets produkter även fick stifta bekantskap med flera nya produkter och lösningar. Gemenast för alla segment och för Fujitsu som företag låg fokus på individen och hur tekniken skulle hjälpa personen bakom snarare än att bara stå på egna ben.

Fyra ben

Under FWT dagen så fick vi titta närmare på fyra pelare eller fokusområden. Det första är den Digitala transformationen. Korrekt planerad kan det moderna digitala ekosystemet leverera verklig affärsnytta. Fujitsu levererar en end-to-end digital strategi för digital modernisering där företaget kombinerar en trygg och stabil backoffice-lösning med en spännande front – kundupplevelse. Detta möjliggör snabbare innovation, vilket gör att organisationer och företag kan designa, utveckla och lansera nya produkter och tjänster utan att behöva fundera eller oroa sig för komplex digitalisering eller tidskrävande manuella lösningar – allt för att effektiviserar affärsprocessen.

Nästa del är Hybrid IT. Här försöker Fujitsu skapa en grund för att kombinera fördelarna med molnintegration med den traditionella infrastrukturen. Målsättningen är att tillhandahålla färdiga lösningar där olika affärsenheter enkelt kan distribuera nya lösningar utan att ge avkall på kontroll och styrning och detta för tjänster som ska leverera 24/7 på en global nivå över multipla plattformar. Fujitsus styrka ligger här i att hitta den optimala balansen mellan innovation och säkerhet samt mellan time-to-market och kostnad.

Den tredje stommen hittar vi i mobiliseringen av Enterprise lösningar. Trots att mer eller mindre alla företag idag förstår fördelarna med en rörlig arbetskraft och en komplett mobil integration i den normala arbetsdriften så handlar det även om en fin balansgång mellan den frihet som detta medför och att säkerställa data och standardisera tekniken och de tjänster som används. Detta omfattar inte minst kombinationen av att hantera och kombinera befintliga system samtidigt som dessa ska anpassas med nya investeringar inom CYOD och BYOD. Inom detta område erbjuder Fujitsu en komplett lösning vilket gör det möjligt för anställda att arbeta mer produktivt – när och var som helst.

Slutligen så har vi den affärs-fokuserade infrastrukturen. Servrar och lagring är grundläggande för affärs- och IT-processer, inklusive backup & återställning, moln säkerhet, dataskydd, servervirtualisering , och dataanalys. En komplett grund inom dessa områden ger företag den flexibilitet som krävs för att förbli konkurrenskraftiga.   Fujitsu erbjuder alla dessa fördelar med robust, framtidssäkrad  teknik från en enda leverantör, anpassade exakt till individuella affärsbehov  för fullständig skalbarhet, tillförlitlighet och energieffektivitet. Dessutom med en enda kontaktpunkt för alla supportfrågor.

Gemensamma lösningar

Under dagen så fick vi även möjlighet att prata med flera intressanta personer inom Fujitsu där bland annat Michael Keegan, ansvarig för EMEAs affärs-linje berättade följande;

 • Fujitsu, som är ett Japanskt företag, har kanske delvis lite andra värderingar jämfört med andra producenter. Målsättningen inom företaget har alltid varit att skapa stabila, lättanvända produkter med en total integration inom sitt segment. Användaren ska känna igen sig i gränssnittet och administratörer ska enkelt kunna övervaka och hantera alla enheter i företagets infrastruktur från en plats.
 • Detta har vi nu med den nya ledfrasen ” Human Centric Innovation” tagit ytterligare ett steg, genom att alltid utgå från individen när en produkt eller lösning tas fram. Vi fokuserar på vad en
  michael-keegan
  Michael Keegan, ansvarig för EMEAs affärs-linje

  produkt kan tillföra eller hur en tjänst bästa kan anpassas för att lösa ett problem. Dessutom försöker vi applicera lösningar över hela vår produktportfölj, just för att skapa en igenkänningseffekt – du ska inte behöva fundera hur något fungerar när du går från en Fujitsu enhet till en annan , säger Michael Keegan.

Ett utmärkt exempel på detta är PalmSecure, en biometrisk lösning för att höja säkerheten inom mer eller minder alla områden. Du kan läsa mer om detta i vår separata artikel. En annan lösning som väckt en hel del intresse är den digitala kon, eller rättare sagt en IoT lösning för mer eller minder alla djur men då produkten lanserades på kossor så blev detta den naturliga kopplingen. Vi fick en grundlig genomgång av konceptet av Ronan Treboal, ansvarig för bland annat den globala IoT satsningen som Fujitsu gör.

 • IoT och wearables har lite oförtjänt blivit direkt kopplat till oss människor men konceptet och användningsområdena är precis lika stora för våra djur, men då kanske på ett lite annorlunda sätt berättar Ronan.
 • Grunden för vårt projekt med kossan baserades på ett verkligt fall där lantbrukare behövde olika lösningar för att hålla koll på sina kossor. Det hela började med att kossorna som har en regelbundenhet att varje morgon gå ut på ängen för att äta och på kvällen komma hem. Tidigare vare bonden tvungen att kontroll-räkna dem, öppna och stänga grindar med mera. Med dessa IoT band som kossorna bar så kunde detta till fullo automatiseras. När kossorna börjar gå ut så öppnas grinden och när den sista kommit hem så stängs den och bonden får att signal om att han ska ta över för sina manuella sysslor.
 • Detta går sedan att bygga ut och koppla till automatisering av foderutdelning, kontroll av kossornas rörelsemönster, mängden rörelse kopplat mot exempelvis mängden mjölk som kossan producerar. Lösningen kan även kopplas mot medicinska instrument för att förebygga sjukdomar med mera avslutar Ronan Treboal

Säkrare bilfärd

Intressant i sammanhanget är sedan att lösningen som sådan dels går att använda på alla djur men kanske framför allt att samma tekniska grund har legat till grund för ett projekt som ska göra bilkörningen säkrare. Tack vare en enkel blå-tandslösning kopplad till vår puls i form av en liten klämma på öronsnibben, ungefär på samma sätt som sjukhusen mäter pulsen via fingret. När vi sedan börjar bli trötta så kommer sensorn att känna av detta och skicka ett meddelande till mobil eller integrerad panel i bilen. Skulle vi gå ännu längre kommer denna, beroende på konfiguration, dels att börja låta högljutt samtidigt som en sensor som ligger runt vår hals börjat vibrera kraftigt. En briljant lösning som med tid troligen kommer att förebygga många olyckor i trafiken.

Framtidens arbetsplats

Vad vore kunskap om vi inte kan applicera den och var vore ett företag som skapar förutsättningar för en ny framtid om de inte själva anammade dem? Med denna frågeställning ska vi avsluta denna artikel med att kort prata om framtidens arbetsplats som dels visades upp under FWT och som även Fujitsu delvis byggt sitt nya kontor kring.

Förutom att tänka på material och byggkonstruktioner som ska vara av hållbart och miljövänligt material så finns så klart flera smarta tekniska lösningar. Bland dessa så fick vi se ett smart bokningssystem där användarna direkt från gränssnittet, i mobil eller webb, kan se tillgänglighet, faciliteter platser med mera men även under tiden som lokalen används kunna rapportera eventuella fel eller problem. Till detta så presenterades även en smart lösning för digitala mötesrum med integrerade, interaktiva tavlor och videolösningar. Dessa produkter presenterades tillsammans med Audicom Pendax. För att läsa mer om dessa lösningen så rekommenderar vi att ni besöker www.aupx.com

fujitsu

Post Comment